« Knjiga
objavljeno prije 15 godina
24. 6. 2009.

Knjiga dana - Fritjof Capra: Leonardova znanost

Uvid u veličanstveni um najvećeg genija renesanse

Leonardov pionirski znanstveni rad za njegova života bio je praktički potpuno nepoznat. Proslavljeni znanstvenik i autor brojnih knjiga Fritjof Capra otkriva da je Leonardo na mnogo načina bio "otac moderne znanosti". Proučivši više od 6 000 stranica i 100 000 crteža koji su sačuvani iz njegovih slavnih Bilježnica, Capra nas upoznaje s genijem čiji je pristup znanosti bio umjetnički.

Fascinantna je širina Leonardovih interesa, lucidnost njegovih zapažanja i njegova genijalna domišljatost koja je kreirala toliko izuma prije svog vremena - od stroja za letenje do idealnog grada. Iako Capra u ovoj knjizi upoznaje čitatelje tek s dijelom tih interesa, i to je više nego dovoljno da makar nazremo svu veličinu Leonardova genija.

Proučavajući žive i nežive oblike, od arhitekture do ljudske anatomije, od gibanja vode do uzoraka u biljnom svijetu, on je začetnik empirijskog, sistematičnog pristupa promatranju prirode - ono što danas poznajemo kao znanstvenu metodu. Jedinstveni spoj znanstvenog pristupa i umjetničke senzibilnosti ono je što Leonarda čini genijem kojem se i danas divimo.

Ukratko, ova je knjiga dobitna kombinacija - poznati i "pouzdani" autor piše o velikom geniju, na način pristupačan široj čitateljskoj publici.

 

Prevela Alenka Zupčić

Izdavač: Planetopija

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
24.06.2009. 10:38:28
Novi komentar
nužno
nužno