« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Friščić otkrio bistu Stjepana Radića ispred drinovačke Osnovne škole

Bista je devastirana tokom Domovinskog rata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev/CROPIX)
Više o

HSS

,

Josip Friščić

,

Stjepan Radić

,

Drinovci

,

Ante Dželalija

Na postolje ispred Osnovne škole Stjepana Radića u Drinovcima danas je, u prigodi blagdana Gospe od Milosti, ponovno postavljena bista utemeljitelja Hrvatske seljačke stranke (HSS) Stjepana Radića.

Radićeva bista prvi je put postavljena pred drinovačku Osnovnu školu u rujnu 1990. godine, no tijekom srpske agresije na to područje bila je bačena u bunar, te je nakon više godina pronađena.

Obnovljenu bistu u nazočnosti brojnih Miljevčana otkrio je potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik HSS-a Josip Friščić, istaknuvši kako se Stjepan Radić simbolično vraća u ovaj kraj u godini kada se obilježava 80 godina od zločina u beogradskoj Narodnoj skupštini.

"Svi koji žele dobro Republici Hrvatskoj osnovne postulate Radićeve politike ugradili su u svoje djelovanje", rekao je Friščić, dodavši kako bi sadašnjim generacijama pred ulaskom u europske integracije trebalo prenijeti osnovnu poruku - 'ostati svoji na svome'.

Ocijenio je i kako smo "generacija koja nedovoljno slavi ostvareno - svoju državu, ali i generacija koja zemlju može rasprodati, na što nemamo pravo".

Potpredsjednik Sabora Friščić istaknuo je također kako nije protiv toga da stranci mogu kupovati nekretnine, ali da je protiv toga da se rasprodaje svoja djedovina.

Dodao je kako je želja i interes ove koalicijske vlasti ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske i očuvanje tradicije i različitosti bogatstva svakog kraja.

I u ovom kraju kroz razvoj obrtništva, poljoprivrede i malih gospodarstva stvaraju se preduvjeti za njegov razvoj i ostanak na ovom području te za biti - svoji na svome - za što se borio Stjepan Radić", rekao je potpredsjednik Sabora Josip Friščić.

Okupljene je pozdravio i drniški gradonačelnik Ante Dželalija, kazavši kako je u ovaj kraj, koji je oduvijek odisao domoljubljem i hrvatstvom, Stjepan Radić došao prije 87 godina.

Svečanost otkrivanja biste počela je procesijom i koncelebriranom svetom misom u crkvi Imena Isusova, a nastavljena kulturno-umjetničkim programom u kojem su nastupili klapa Drniš i Kulturno umjetnička udruga Miljevci. (HINA)

14.09.2008. 20:35:08
Novi komentar
nužno
nužno