« Biznis
objavljeno prije 13 godina
APSURDI

Francuzi zabranili riječi Twitter i Facebook na TV-u i radiju

Prema zakonu starom 19 godina, spominjanje tih brendova spada u kategoriju oglašavanja

Facebook i Twitter neželjeni u Francuskoj
Facebook i Twitter neželjeni u Francuskoj (Twitter)
Više o

Facebook

,

Twitter

,

zabrana reklamiranja

Francuska Agencija za audiovizualne medije zabranila je upotrebu riječi Twitter i Facebook na radiju i televiziji, osim u slučaju kada su izravno dio neke vijesti, što znači da ne smijete citirati da ste nešto našli na jednoj od te dvije socijalne mreže.

Razlog zabrane Agencija je pronašla u zakonu iz 1992. godine koji kaže da navođenje imena tog tipa predstavlja oglašavanje, to jest na taj način Facebook i Twitter imaju prednost pred ostalim socijalnim mrežama.

Objašnjenje Agencije je jednostavno: na svijetu, a i u Francuskoj, postoji velik broj socijalnih mreža, i nema smisla spominjati dvije najveće i najvrjednije kad se ostale bore za svoje mjesto pod suncem i mogle bi, zapravo, tužiti radio i televiziju zbog stalnog spominjanja najvećih.

Ovakva odredba onemogućava oglašivače da reklamiraju svoje stranice na Facebooku, jer će umjesto izričitog "Pronađite nas na našim Facebook stranicama" morati zaobilazno navoditi "Potražite naše stranice na socijalnim mrežama", što je već izazvalo negodovanje svih velikih tvrtki koje se trude preko Facebooka pronaći što veći broj potencijalnih klijenata.

Naravno, javili su se i dežurni američki domoljubi, tvrdeći da se opet radi o francuskom protekcionizmu, dok Francuzi i dalje tvrde da štite svoj kulturni i gospodarski prostor od sveprisutnije amerikanizacije. S McDonalsom i Coca Colom nisu uspjeli, hoće li zaustaviti Facebook? Vidjet ćemo ....


05.06.2011. 08:38:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski
    05.06.2011. 09:15
    to nije apsurd točno se zna zašto je to, jer ogromna količina besplatne reklame za te portale kruži svugdje po medijima, ovo je dobar potez
Novi komentar
nužno
nužno