« Spektakli
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
u pritvoru

Francuzi ljuti zbog uhićenja Romana Polanskog

Redatelj Costa Gavras rekao je kako će se "pokrenuti potpisivanje peticije" koju će bez sumnje potpisati tisuće Romanovih prijatelja i obožavatelja

(Getty Images)
Više o

Roman Polanski

Francusko-poljski redatelj Roman Polanski, koji je u subotu nakon dolaska u Švicarsku uhićen na temelju američkog uhidbenog naloga zbog seksualnog odnosa s trinaestogodišnjakinjom 1977., borit će se protiv izručenja SAD-u, izjavio je u ponedjeljak njegov odvjetnik.

Polanski je "u ekstradicijskom pritvoru", objavio je u nedjelju glasnogovornik ministarstva pravosuđa.

"Potvrđujem da je Polanski uhićen na temelju međunarodne tjeralice koju su 2005. izdale američke vlasti, a u vezi s uhidbenim nalogom iz 1978.", rekao je glasnogovornik.

Uhićen je kad je ušao na švicarski teritorij, rekao je još glasnogovornik koji nije htio iznijeti potankosti o uhićenju i mjestu pritvora.

Švicarske vlasti "moraju sada provjeriti može li Polanski biti izručen", istaknuo je, dodavši da provjera može potrajati nekoliko dana. Nije jasno zašto je SAD odabrao baš ovaj trenutak za uhićenje Polanskog, koji redovito posjećuje Zuerich, gdje posjeduje kuću.

"Tražit ćemo njegovo puštanje i nastojati pronaći valjane razloge protiv ekstradicijskog procesa", rekao je za francuski list Le Figaro odvjetnik Herve Temime.

Francuski ministar kulture i informiranja Frederic Mitterrand rekao je u nedjelju da je "zaprepašten" zbog uhićenja Polanskog, podsjetivši da je on francuski državljanin. Zaprepaštenje je izrazila i redateljeva supruga francuska glumica Emmanuelle Seigner. Mitterrand je također kazao kako je "razgovarao s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem koji pomno prati to pitanje".

"Želimo da se brzo riješi nastala situacija", kazao je.

Redatelj Costa Gavras, direktor francuskoga filmskog instituta Cinematheque, rekao je kako su svi "ljutiti zbog tog događaja" te da će se "pokrenuti potpisivanje peticije" koju će bez sumnje potpisati tisuće Romanovih prijatelja i obožavatelja.

"Čovjek takvih kvaliteta ne može tek tako biti uhićen nakon 30 godina", smatra Gavras.

Redatelj poljskog podrijetla, koji je djetinjstvo proveo u getu u Krakovu, stekao je francusko državljanstvo 1976. Njegovu prvu suprugu Sharon Tate u devetom mjesecu trudnoće okrutno je ubio serijski ubojica Charles Manson 1969.

Polanski je doputovao u Švicarsku kako bi sudjelovao na Zueriškom filmskom festivalu. Američke vlasti su 1977. pokrenule sudski postupak protiv Polanskog zbog seksualnog odnosa s maloljetnicom.

28.09.2009. 12:14:28
Novi komentar
nužno
nužno