« Film
objavljeno prije 7 godina
KRATKE SLIKE

Francuski dvojac na Kratkim slikama

Radikalizacija filmskog jezika, negiranje svih filmskih konvencija, strogi minimalizam i materijalizam, kao i sklonost marksističkim idejama često su uzrokovale svađe i podjele unutar europskih filmskih krugova

Kronike Anne Magdalene Bach
Kronike Anne Magdalene Bach (Kultura promjene)
Više o

Kratke slike

,

Jean-Marie Straub

,

Daniéle Huillet

francuski dvojac Jean-Marie Straub i Daniéle Huillet među najzanimljivijim je umjetničkim tandemima u povijesti europskog filma. Njihovo stvaralaštvo istinska je alternativa klasičnom narativnom, ali i umjetničkom filmu. Radikalizacija filmskog jezika, negiranje svih filmskih konvencija, strogi minimalizam i materijalizam, kao i sklonost marksističkim idejama često su uzrokovale svađe i podjele unutar europskih filmskih krugova, od potpunog odbacivanja do glorificiranja stvaralaštva Straub i Huillet.

Rođeni u Francuskoj, stvarali u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj, na jezicima svih triju zemalja, Straub i Huillet nikada nisu dobili pozornost koju zaslužuju, međutim posljednjih nekoliko godina predmet su akademskih studija, brojnih monografija i retrospektiva. Stvaralaštvo su započeli sredinom 60-ih adaptacijama priča Heinricha Bölla, a svoj rigorozan i intelektualno stimulativan stil nastavili su osobnim filmskih interpretacijama umjetničkih djela autora poput F. Kafke, M. Duras, D. W. Griffitha, P. Cézannea... Težili su stvoriti "apstraktni slikovni san" zadržavajući pritom senzitivnost i pridajući posebnu pažnju pismu i duhu teksta te odnosu između slike i zvuka. U njihovim je filmovima vidljiva politička nota te povijesna lekcija o prošlim i suvremenim oblicima imperijalizma i militarizma.

Njihov najpoznatiji film Kronike Anne Magdalene Bach (1968.), svojevrsna je ljubavna priča, koja se istovremeno fokusira i na materijalne poteškoće te sukobe s vlašću s kojima se susretao slavni Johan Sebastian Bach, a koje su  utjecale na njegovo stvaralaštvo i obojile njegovu glazbu. I zapravo je sama glazba glavna tema filma, čin njezinog stvaranja i izvedbe. Glavne uloge u filmu igraju slavni nizozemski čembalist, orguljaš, dirigent i muzikolog Gustav Leonhardt (Johann Sebastian Bach) te Christiane Lang u ulozi Anne Magdalene, Bachove druge supruge. Film prikazuje prizore iz skladateljeva života, popraćene čitanjem ulomaka iz izmišljenog dnevnika Anne Magdalene Bach, a sva glazba u filmu izvođena je uživo pod ravnanjem maestra Nikolausa Harnoncourta.

Kronike Anne Magdalene Bach na rasporedu su 25. svibnja u 19:30 u MM centru (Savska cesta 25) u sklopu projekta Kratke slike, programske cjeline Izvan fokusa posvećene autorima čije stvaralaštvo otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije. Program se realizira u suradnji Studentskog centra u Zagrebu i Francuskog instituta u Zagrebu.

 

Film je na njemačkom jeziku s hrvatskim podnaslovima. Ulaz je besplatan, a više informacija potražite nahttp://mmcentar.sczg.hr/ i www.facebook.com/kratkeslike/

22.05.2017. 12:31:00
Novi komentar
nužno
nužno