« Film
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
CRNI HUMOR

Francuska komedija "Mamut" premijerno u kinu Europa

Mamut je film o umirovljeniku koji na motociklu kreće na putovanje koje se pretvara u pravi životni preporod

Mamut
Mamut (Wikipedia)
Više o

kino Europa

,

francuski film

,

Mamut

,

Benoît Delépine

Svečanom premijerom u kinu "Europa" počinje redovna distribucija francuskog filma "Mamut", prenosi Hina. Na premijeru u Zagreb dolazi i redatelj Benoît Delépine, koji je zajedno s Gustaveom de Kervernom režirao te napisao scenarij za tu crnohumornu dramu s Gerardom Depardieuom u glavnoj ulozi.

Film 'Mamut' crna je komedija starog kova o životnoj renesansi jednog umirovljenika. Glavni lik je Serge Pilardosse zvan Mamut, zaposlenik klaonice koji upravo odlazi u mirovinu, a njegovu "gargantuovsku" pojavu koja kao da je pobjegla iz Hergéova stripa utjelovljuje Gérard Depardieu, navodi se u najavi kina "Europa".

Kako bi riješio nekoliko birokratskih problema povodom umirovljenja, Serge sjeda na svoj stari motocikl Mammuth i kreće na putovanje koje se pretvara u pravi životni preporod. Na tom će putu taj šutljivi div uz pomoć svoje mlade i slobodoumne nećakinje i njenih prijateljica otkriti čari naivne umjetnosti i suočiti se s gubitkom svoje nikad prežaljene ljubavi iz mladosti (u ulozi Isabelle Adjani).

"Mamut" je četvrti po redu film francuskog redateljskog dvojca Gustavea de Kerverna i Benoîta Delépinea, poznatog po nagrađivanim crnohumornim komedijama ("Avida", "Aaltra" te "Louise-Michel", nagrađen posebnom nagradom žirija na Sundanceu 2009.). Prikazan je u službenoj konkurenciji Berlinalea 2010. i na filmskom festivalu u Palm Springsu, a hrvatskoj publici prvi je put predstavljen u programu "Velikih 5" u sklopu 8. Zagreb Film Festivala.

Europski "comeback" glumca Gerarda Depardieua kritika uspoređuje s nedavnim "uskrsnućem" Mickeya Rourkea u "Hrvaču" ističući "njegovu rezolutnu izvedbu i upadljivu fizikalnost" te opisujući "Mamut" "nezaboravnim filmom u kojem se melankolija i nostalgija isprepleću sa zajedljivom satirom i apsurdom..." (Indiewire.com).

"Smijat ćete se, plakati i rumenjeti, jecati i oduševljavati se dok će se pred vama film o birokratskoj zavrzlami pretvarati u nezaboravnu priču o samospoznaji", stoji u kritici jamesweggreview.org.

01.04.2011. 14:26:09
Novi komentar
nužno
nužno