« Film
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
kolumna iz cannesa

Francuska kinematografija u usponu

Sjajna dva filma mladih francuskih redatelja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Cannes film festival

,

kolumna iz Cannesa

,

Jacques Audiard

,

Xavier Giannoli

U ovoj fazi natjecanja, mnogi posjetitelji festivala postali su poklonici novog filma Jacquesa Audiarda, A Prophet. Kako sam stvarno uživao u priči o malom beskućniku koji postaje kralj lopova nakon pet godina u zatvoru, šokiralo me otkriće četvrtog filma francuskog redatelja Xaviera Giannolija, In the Beginning.

Inspiriran stvarnim događajima, to je film o životnoj priči Phillippa, kojeg sjajno glumi Francois Cluzet. Phillippe je čovjek koji je upravo izašao iz zatvora i dolazi u malo selo na sjeveru Francuske, u kojem svi vjeruju da je on došao nastaviti gradnju ceste koju je velika tvrtka nedavno zaustavila.

Umjesto da im kaže istinu, Phillippe dozvoljava da se zabuna proširi i počinje raditi, bez obzira na rizik. Svojom atmosferom socijalnog trilera film ocrtava tragikomičan portret usamljenog čovjeka, iscrpljenog životnom dramom kroz koju prolazi i koji se najednom uzdiže iz pepela zbog odnosa seljana prema njemu. Redatelj tjera publiku na ispitivanje vlastite vjere, vjere naših bližnjih, a opisuje i suvremeno francusko društvo u kojem se tisuće ljudi svakodnevno suočavaju s beznađem.

Nakon filma Welcome, koji je postigao velik uspjeh, stigao je još jedan koji potvrđuje da je francuska kinematografija vrlo vitalna i zna se postaviti prema izazovima modernog svijeta.

Piše: Jerome Vermelin/MWN Francuska
23.05.2009. 09:19:25
Novi komentar
nužno
nužno