« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
LAŽNI IDOLI

"Fotošopirane" slike štete djeci i trebaju nositi posebne oznake

Potrebno je uspostavljanje novog uredničko-etičkog koda u medijima kako bi se spriječio negativan utjecaj izvještačenih slika na mladu populaciju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

fotografija

,

manekenke

,

mršavljenje

,

mediji

,

supermodeli

,

fotošopirane slike

S ciljem da se intenzivira borba protiv poremećaja u ishrani, Kraljevski psihijatrijski koledž traži da se uz obrađene fotografije modela i manekenki u medijima stavlja poseban simbol kako bi se znalo da se radio o "nestvarnom" prikazu žena.

Koledž je zatražio od vlade Velike Britanije da okupi tim stručnjaka, političara i predstavnika medija kako bi se poradilo na etičkom kodu i porazgovaralo o utjecaju obrađenih fotografija na druge ljude. Mediji bi trebali prestati s "podržavanjem" pretjerivanja u mršavljenju koje samo stvara dodatni psihički i društveni pritisak na djecu i mladu populaciju, smatra psihijatrica dr. Adrienne Kay.

Ljudima mora biti jasno u što gledaju jer mnogi od njih ustvari ni ne zna da se radi o softverskoj manipulaciji, dodaje. Kay kaže da je provedeno mnogo studija koje pokazuju izravan utjecaj medija na stavove mlađih populacija kad je hrana u pitanju; u tom odnosu mogu se pronaći uzroci za poremećaje u prehrani. Skup spomenutih stručnjaka bi trebao, prema njenom mišljenju, razviti novi urednički etički kod koji bi spriječio negativne posljedice i ukinuo lažno prikazivanje ljepote.

Također se traži zabrana pojavljivanja modela koji su nezdravo mršavi te uključivanje ljudi koji bi predstavljali realne estetske uzore - dakle, svih oblika, dobi, težine itd.

25.02.2010. 00:03:00
Novi komentar
nužno
nužno