« Život
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
WTF?!

Fotografiranje izaziva gubitak pamćenja?

Kad snimate fotku za sjećanje, zapravo ste dobro napravili, jer se vi tog trenutka neće sjećati, tvrde istraživači

Dok mi radio selfie, svijet ne staje oko nas
Dok mi radio selfie, svijet ne staje oko nas (Shutterstock)
Više o

pamćenje

,

sjećanje

,

fotografiranje

Izgleda da tehnološke novotarije, što fotografiranje mobitelima u svakoj prilici zapravo jest, utječu negativno na mozak, pokazalo je istraživanje psihologinje Linde Henkel sa Sveučilišta Fairfield.

Naime, u istraživanju su studenti prošli ture u sveučilišnom muzeju i trebali su su zabilježiti neke od predmeta na način koji su sami odabrali, fotografiranjem ili pamćenjem. Dan kasnije je testirano pamćenje studenata, i pokazalo se da su oni koji su fotografirali predmete zapamtili o njima bitno manje od onih koji su ih promatrali.

Kako kaže voditeljica istraživanja, ljudi već bez razmišljanja hvataju trenutke fotoaparatima i mobitelima, propuštajući pritom vidjeti što se zapravo događa pred njima, a sve je to sjajna lekcija za svijet instant širenja fotografija putem društvenih mreža. 

Oslanjanje na tehnologiju umjesto pamćenja pogrešno je jer zbog toga ne sudjelujemo u događanju, nego mislimo da ćem nam tehnologija zabilježiti događaja, što u konačnici ima negativan utjecaj na pamćenje tih iskustava.

Uz to, količina digitalnih fotografija je nevjerojatno velika, što nas redovno obeshrabruje da ih stvarno i pregledamo, katalogiziramo i, možda, neke od njih izradimo na starinski način.

11.12.2013. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno