« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
ŠOK EFEKT

Fotografije užasnih posljedica najbolja su metoda prestanka pušenja

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU - Slike usnih tumora, karcinomom razorenih pluća, požutjelih zubi na kutijama cigareta najbolji su način da se prestane pušiti

Fotografija vijesti
Više o

karcinom

,

pušenje

,

cigarete

,

fotografije

,

posljedice

To je poruka zemalja kojima su takve fotografije postale sastavni dio kampanje protiv pušenja. "Najučinkovitije su velike, emocionalno potresne slike. Što veće to bolje, jer se pokazalo da suptilne poruke ne funkcioniraju", tvrdi David Hammond sa Sveučilišta Waterloo u Kanadi, inače autor izvješća koje je analiziralo efekte upozorenja s kutija cigareta na konzumente duhana.

Kanada je predstavila takve fotografije još 2000. godine, a od onda više od 30 zemalja slijedi njen primjer. U svojem izvješću, Hammond pronalazi sve više dokaza diljem svijeta, kako su takve slike najučikovitija metoda u pomaganju ljudima da prestanu s ovom lošom navikom. "Najbolja upozorenja kojih se sjećaju npr. australski pušači, a koja su ujedno proglašena najučinkovitijima, pokazivala su zdravstvene posljedice poput slike tumora pluća, bolesne bebe u bolnici, raka usta itd.", dodaje Hammond.

Ovi dokazi potaknuli su i američku legislativu da primjeni takve fotografije u kampanji protiv pušenja. Prošli tjedan američko ministarstvo zdravstva počelo je javnu kampanju tijekom koje se traži izjašnjavanje o 36 ponuđenih fotografija. Slike bi trebale pokrivati najmanje polovicu prednjeg i stražnjeg dijela kutije, te također 20 posto svih duhanskih oglasa.

22.11.2010. 13:10:00
Novi komentar
nužno
nužno