« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Istraga

Fort Hood nije bio teroristička urota

Nakon dva dana istrage masovnog ubojstva u vojnih bazi Fort Hood u Teksasu, istražitelji su privremeno zaključili da ono nije bilo dio terorističke urote

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

istraga

,

Fort Hood

,

teroristička urota

Istražitelji su uvjerenja da je bojnik Nidal Malik Hasan, vojni psihijatar optužen za ubilački pohod u kojem je usmrtio 13 a ranio 38 osoba, djelovao pod "emocionalnim, ideološkim i vjerskim pritiskom", prema razgovorima sa saveznim dužnosnicima koji su brifirani o slučaju, piše u nedjelju The New York Times.

Međutim, istražitelji nisu isključili mogućnost da je bojnik Hasan vjerovao da izvršava ekstremističku samoubilačku misiju, ističe list.

Istražitelji, koji surađuju s psihološkim stručnjacima, sugeriraju da je ubojica mogao dugo patiti od emocionalnih problema koji su pogoršani napetostima u radu s veteranima iz ratova u Iraku i Afganistanu, koji su patili od PTSP-a i drugih psihičkih problema.

Čini se da se da je savjetovanje veterana pospješilo njegov gnjev i sve militantnija stajališta te ga gurnulo prema ekstremnim vjerskim uvjerenjima, što je kulminiralo približavanjem njegovog premještaja u Afganistan, čemu se ogorčeno protivio.

NY Times napominje da istražitelji nisu našli dokaza o vezama Hasana s nekom ekstremističkom organizacijom.

The Washington Post u nedjelju donosi razgovor s najbližom susjedom bojnika Hasana, u stambenoj zgradi Casa del Norte u gradu Killeenu, kraj Fort Hooda, koja svjedoči o njegovom usamljeničkom životu, okrenutosti Bogu i znakovitom oproštaju na dan pokolja.

Susjeda, koja je tražila da ostane neimenovana, kazala je kako ju je u četvrtak ujutro posjetio Hasan i da je rekao da uskoro kreće u Afganistan, ali da ne želi ići. Poklonio joj je primjerak Kurana.

"Ja ću obaviti dobar posao za Boga", rekao je i oprostio se. Ušao je u svoj Hondu Civic, odvezao se u Fort Hood, gdje je četiri sata kasnije počinio pokolj u centru za pripremu vojnika, navodi Post.

Susjeda je opisala i njegovo ranije pojavljivanje u bijeloj muslimanskoj halji s Kuranom u rukama, zbog čega su ga zadirkivali neki stranari koji su se družili uz pivo u dvorištu zgrade. Kako se s on ni sa kim nije družio, zvali su ga "broj devet", po broju stana u kojem je živio.

Dok istražitelji vojske, FBI-a i drugih službi utvrđuju okolnosti i motive najtežeg pokolja te vrste u nekom američkom vojnom objektu, bojnik Nidal Malik Hasan oporavlja se u bolnici u San Antoniju, nakon što je u subotu skinut s umjetnih pluća. Još uvijek se nalazi u jedinici intenzivne skrbi, izvijestio je u nedjelju Fox News.

U pucnjavi i metežu koji je nastao, vojnici su bježali iz zgrade a bojnik Hasan je izašao za njima pucajući iz dva pištolja. Tu ga je s četiri metka zaustavila civilna policajka Kimberly Munley, heroina tragičnog događaja, koja se također oporavlja od prostrijelne rane. (hina/metro-portal)

08.11.2009. 19:49:18
Novi komentar
nužno
nužno