objavljeno 08.11.2009. 19:49:18
Istraga

Fort Hood nije bio teroristička urota

Nakon dva dana istrage masovnog ubojstva u vojnih bazi Fort Hood u Teksasu, istražitelji su privremeno zaključili da ono nije bilo dio terorističke urote

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Istražitelji su uvjerenja da je bojnik Nidal Malik Hasan, vojni psihijatar optužen za ubilački pohod u kojem je usmrtio 13 a ranio 38 osoba, djelovao pod "emocionalnim, ideološkim i vjerskim pritiskom", prema razgovorima sa saveznim dužnosnicima koji su brifirani o slučaju, piše u nedjelju The New York Times.

Međutim, istražitelji nisu isključili mogućnost da je bojnik Hasan vjerovao da izvršava ekstremističku samoubilačku misiju, ističe list.

Istražitelji, koji surađuju s psihološkim stručnjacima, sugeriraju da je ubojica mogao dugo patiti od emocionalnih problema koji su pogoršani napetostima u radu s veteranima iz ratova u Iraku i Afganistanu, koji su patili od PTSP-a i drugih psihičkih problema.

Čini se da se da je savjetovanje veterana pospješilo njegov gnjev i sve militantnija stajališta te ga gurnulo prema ekstremnim vjerskim uvjerenjima, što je kulminiralo približavanjem njegovog premještaja u Afganistan, čemu se ogorčeno protivio.

NY Times napominje da istražitelji nisu našli dokaza o vezama Hasana s nekom ekstremističkom organizacijom.

The Washington Post u nedjelju donosi razgovor s najbližom susjedom bojnika Hasana, u stambenoj zgradi Casa del Norte u gradu Killeenu, kraj Fort Hooda, koja svjedoči o njegovom usamljeničkom životu, okrenutosti Bogu i znakovitom oproštaju na dan pokolja.

Susjeda, koja je tražila da ostane neimenovana, kazala je kako ju je u četvrtak ujutro posjetio Hasan i da je rekao da uskoro kreće u Afganistan, ali da ne želi ići. Poklonio joj je primjerak Kurana.

"Ja ću obaviti dobar posao za Boga", rekao je i oprostio se. Ušao je u svoj Hondu Civic, odvezao se u Fort Hood, gdje je četiri sata kasnije počinio pokolj u centru za pripremu vojnika, navodi Post.

Susjeda je opisala i njegovo ranije pojavljivanje u bijeloj muslimanskoj halji s Kuranom u rukama, zbog čega su ga zadirkivali neki stranari koji su se družili uz pivo u dvorištu zgrade. Kako se s on ni sa kim nije družio, zvali su ga "broj devet", po broju stana u kojem je živio.

Dok istražitelji vojske, FBI-a i drugih službi utvrđuju okolnosti i motive najtežeg pokolja te vrste u nekom američkom vojnom objektu, bojnik Nidal Malik Hasan oporavlja se u bolnici u San Antoniju, nakon što je u subotu skinut s umjetnih pluća. Još uvijek se nalazi u jedinici intenzivne skrbi, izvijestio je u nedjelju Fox News.

U pucnjavi i metežu koji je nastao, vojnici su bježali iz zgrade a bojnik Hasan je izašao za njima pucajući iz dva pištolja. Tu ga je s četiri metka zaustavila civilna policajka Kimberly Munley, heroina tragičnog događaja, koja se također oporavlja od prostrijelne rane. (hina/metro-portal)

08.11.2009. 19:49:18
http://m.metro-portal.hr/fort-hood-nije-bio-teroristicka-urota/25982/