« Film
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
FILMOVI

Filmu Stric posebno priznanje na festivalu u Karlovim Varima

FIlm Stric, dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca nagrađen je na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima Posebnim priznanjem u natjecateljskom programu Proxima

Žiri je bio zadivljen...
Žiri je bio zadivljen... (Arhiva)
Više o

Karlovy Vary

,

festivali

,

film Stric

U pojašnjenju žirija stoji da je riječ o "uznemirujućem filmskom prvijencu o božićnom posjetu voljenog ujaka koji balansira na rubu groteske i trilera." 

Nagrade u natjecateljskom programu Proxima dodijelio je žiri u sastavu: filipinska producentica Bianca Balbuena, islandska dokumentaristica Yrsa Roca Fannberg, češki glazbeni novinar, redatelj i scenarist Pavel Klusák, američki distributer Michael Rosenberg te ukrajinski filmski redatelj Myroslav Slaboshpytskiy.  

Nagradu su uživo primili redatelj i scenarist Andrija Mardešić i producent Ivan Kelava. Snimku svečanosti dodjele nagrada možete pogledati ovdje

Film Stric svjetsku je premijeru imao 2. srpnja u  sklopu novog natjecateljskog programa Proxima, koji sveukupno broji 12 naslova iz cijeloga svijeta. Program Proxima je posvećen uzbudljivoj suvremenoj kinematografiji u kojem se predstavljaju radovi nadolazećih filmaša te novi filmovi već renomiranih autora.

"Sve ovo je jako zbunjujuće, ta impozantna dvorana krcata publikom, dodjela nagrada Beniciju Del Toru, Geoffreyju Rushu, pa posebno priznanje Stricu... Kombinacija je to raznih emocija. Ovo posebno priznanje nam je jako važno i odlična je uvertira za daljnje festivale. A iduća postaja je - hrvatska premijera na Filmskom festivalu u Puli 19. srpnja," izjavio je Andrija Mardešić neposredno nakon ceremonije dodjele nagrade.  

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem se prikaže preko 200 novih filmskih naslova. Ovogodišnji festival održao se od 1. do 9. srpnja, a festival je zatvoren dodjelom nagrada Beniciju del Toru i Geoffreyju Rushu

Radnja Strica odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj - majka, otac i sin - sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak - purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.   

Redatelji i scenaristi filma su Andrija Mardešić i David Kapac, a producenti su Ivan Kelava i Tomislav Vujić. Uloge u filmu nose Predrag Miki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan, Roko Sikavica i Kaja Šišmanović

Stric je nastao u produkciji Eclectice, u suradnji s tvrtkom Sense Production iz Beograda. Koproducent je Milan Stojanović. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radiotelevizija. 

12.07.2022. 09:30:00
Novi komentar
nužno
nužno