« Film
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
FILMOVI

Filmski program u Tehničkom

Zamišljen je kao mini festival industrijskog filma, koji će se održavati jednom godišnje u ljetnim mjesecima

Tehnički muzej Nikole Tesle
Tehnički muzej Nikole Tesle (Arhiva)
Više o

Tehnički muzej

,

filmski program

,

TMNT

Od 11. do 25.9.2021. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla održava se „Filmski program u Tehničkom". Program uključuje projekcije filmova i razgovore na temu industrije, rada i radništva, s ciljem kritičkog promišljanja industrijske prošlosti i postindustrijske sadašnjosti te njihovih društvenih konzekvenci.

Zamišljen je kao mini festival industrijskog filma, koji će se održavati jednom godišnje u ljetnim mjesecima.  

Ovom prigodom najavljujemo program događanja za subotu, 11. rujna 2021.s početkom u 19 sati   Kontakt za medijske izjave:

Kosjenka Laszlo Klemar, kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr; 091/573 0082

Fotografije za potrebe objave možete preuzeti na linku: https://jumboiskon.tportal.hr/share/aed8448b-2bf4-416b-85e3-bfb2692fc50e 

Ulaz na projekcije je besplatan. Zbog ograničenog broja posjetitelja dolazak je potrebno obavezno prethodno najaviti putem e-maila na adresu kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr   Program događanja za subotu, 11. rujna 2021. s početkom u 19 sati:   I RADNICA I MAJKA: ZAŠTITA ZDRAVLJA ŽENE RADNICE dokumentarni, 1958.

Trajanje: 16'
REŽIJA: 
Fedor Škubonja
SCENARIJ:
Zvonimir Berković
KAMERA:
Nedjeljko Ćaće
MONTAŽA:
Josip Remenar
PRODUKCIJA: 
Zora film 

Edukacijski film namijenjen radnicama. Kroz priče sedam radnica koje rade na različitim vrstama poslova (tvornički rad, rad na terenu, poljoprivredni rad, rad u bolnici...) radnice se nastojalo upoznati s opasnostima pri radu, njihovim pravima te postupcima i mjerama zaštite. U fokusu je zaštita trudnica, odnosno štetni utjecaji rada na trudnoću te na spolne i reproduktivne organe. 

SPRIJEČI NESREĆU U TEKSTILNOJ INDUSTRIJI
dokumentarni, 1953.

Trajanje: 16'
REŽIJA: 
Krešo Golik
KAMERA:
Jure Ruljančić
MONTAŽA:
Radojka Ivančević
GLAZBA:
Vladimir Kraus-Rajterić
PRODUKCIJA: 
Jadran film 

Edukacijski film Inspekcije rada SR Hrvatske o mogućim opasnostima pri radu u tekstilnoj industriji i potrebnim mjerama opreza. Film je izvorno bio namijenjen tekstilnim radnicama s ciljem sprečavanja najčešćih ozljeda. Uz obrazovnu ima i veliku dokumentarnu vrijednost jer prikazuje strojeve u pogonima proizvodnje tekstila (posebice strojeve za tkanje) i način rada na njima. 

Razgovor: UVJETI RADA I ZAŠTITA RADNICA - NEKAD I DANAS
Gošća: Ana Vragolović
Moderatorica: Kosjenka Laszlo Klemar

U filmu Fedora Škubonje I radnica i majka: zaštita zdravlja žene radnica narator pripovijeda: Golemu brigu posvećuje zajednice zaštiti rada radnih ljudi, od zakonskih propisa do odluka radničkih savjeta, sve je posvećeno naporima da se zaštiti njihov život i zdravlje. Da je tome zaista bilo tako, svjedoči brojna sačuvana dokumentacija, od tvorničkih publikacija, izdanja Zavoda za nakladničku djelatnost iz sigurnosti na radu i Inspekcije rada itd. pa do dokumentarnog i edukativnog filmskog materijala. Posebna pažnja posvećivala se zaštiti žena koje se upravo kroz industriju od 1950-ih godina na dalje u sve većem broju uključuju u polje rada. U zagovaranju radničkih prava žena posebnu su ulogu imali aktivi žena radnica koji su djelovali u manje-više svakoj tvornici. Njihova je uloga bila naročito važna u rješavanju problema čuvanja djece/ otvaranja tvorničkih vrtića, tvorničkih menzi, servisa za pranje i sl. kako bi se umanjio teret žena koje su ujedno bile i radnice i majke i supruge. Iako radni uvjeti radnica niti u vrijeme procvata industrije 1970-ih godina nisu bili idealni, a rad je, naročito u tekstilnoj industriji koja je zapošljavala najveći broj žena, oduvijek bio težak, iscrpljujući i potplaćen, iz današnje perspektive čine se nedostižnima. O uvjetima rada radnica (s naglaskom na tekstilne radnice) danas, aktualnim međunarodnim inicijativama usmjerenim na poboljšanje uvjeta rada i ostvarivanje radničkih prava te aktivnostima sindikalnih udruženja, razgovaramo s nezavisnom novinarkom, aktivisticom i sindikalisticom Anom Vragolović.

ANA VRAGOLOVIĆ diplomirala je indologiju te latinski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao nezavisna novinarka, aktivistica i predstavnica sindikalnih udruženja već se niz godina bavi uvjetima rada, s fokusom na tekstilnu industriju. Bila je zaposlena u Hrvatskom centru za radničku solidarnost na međunarodnom programu za osnaživanje i organiziranje radnica u tekstilnoj industriji, u okviru kojega je organizirala te kao govornica sudjelovala na nizu tribina o uvjetima rada te radila na terenu s radnicama. Kao nezavisna novinarka surađivala je s nekoliko portala pišući o aktualnim radničkim problemima, štetnosti „prebrze" industrije mode za okoliš i radnike/ce te drugim povezanim temama. Tijekom 2018. godine provodila je terensko istraživanje uvjeta rada u četiri hrvatske tekstilne tvornice za Clean Clothes Campaign, globalnu organizaciju koja se bori za poboljšanje uvjeta rada u tekstilnoj industriji i ostvarivanje prava tekstilnih radnica. Trenutno je zaposlena u Novom sindikatu, na aktivnostima vezanim uz Clean Clothes kampanju, gdje također sudjeluje u borbi za prava radnica tekstilne tvornice Orljava, koja je od nedavno u stečaju.

06.09.2021. 14:21:00
Novi komentar
nužno
nužno