« Film
objavljeno prije 3 mjeseca i 2 dana
DOĐITE

Filmski maraton povodom Međunarodnog dana žena u kinu Tuškanac

Povodom Međunarodnog dana žena, kino Tuškanac donosi filmski maraton na kojem prikazuje četiri značajna djela četiriju filmskih redateljica

4 sjajna filma
4 sjajna filma (Arhiva)
Više o

kino Tuškanac

,

Međunarodni dan žena

,

filmski maraton

nedjelju, 8. ožujka, povodom Međunarodnog dana žena, kino Tuškanac donosi filmski maraton na kojem prikazuje četiri značajna djela četiriju filmskih redateljica.

13 sati na rasporedu je Izgubljena čast Katharine Blum (1975), impresivna drama ovjenčana Europskom nagradom za najbolju žensku glavnu ulogu i snimljena prema istoimenom romanu Heinricha Bölla. Posrijedi je redateljski prvijenac Margarethe von Trotta (ko-režija Volker Schlöndorff), nadahnut u ono vrijeme aktualnim zbivanjima u Zapadnom Njemačkoj, koji se drži jednim od najcjenjenijih primjera političkog filma.

15 sati prikazuje se drama Moje dvadeseto stoljeće (1989), ovjenčana Zlatnom kamerom u Cannesu i mađarski kandidat za Oscara. Riječ je feministički intoniranom ostvarenju u kojem se nagrađivana mađarska redateljica Ildikó Enyedi s osloncem na snoliki vizualni prosede bavi položajima i ulogama žene u turbulentnim društvenim okolnostima tijekom 20. stoljeća, a sjajnu (trostruku) ulogu tumači Dorota Segda.

17 sati slijedi američki nezavisni film Wanda (1970), jedino dugometražno ostvarenje glumice Barbare Loden. Film je ovjenčanom nagradom Pasinetti za najbolji strani film u Veneciji, a osim što je autorica scenaristica i redateljica, u njemu tumači i naslovnu ulogu. Posrijedi je djelo koje je s odobravanjem i pohvalama dočekano i u feminističkim krugovima, jer zagovara neovisnost i samostalnost žene, kao i njezino pravo na izbor vlastitog životnog puta.

19 sati program završava projekcijom biografske drame Anđeo za mojim stolom (1990), ovjenčanom Velikom specijalnom nagradom žirija u Veneciji gdje je ispraćena dugim ovacijama. Posrijedi je izuzetno uspjela adaptacija triju autobiografskih knjiga novozelandske književnice Janet Frame koja kroz tri epizode daje prikaz tri životna razdoblja protagonistice, a film je zasluženo etablirao Jane Campion kao iznimno darovitu redateljicu.

Ulaz za žene je besplatan!

05.03.2020. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno