« Film
objavljeno prije 13 godina
16.-23. SRPNJA

Filmski festival u Puli - deset filmova u nacionalnom programu

Ravnateljica Festivala Zdenka Višković-Vukić podsjetila je da Festival podupiru, među ostalima, Ministarstvo kulture, HAVC, Grad Pula, Istarska županija

Pula
Pula (Wikipedia)
Više o

Pula

,

Festival igranog filma

Nacionalni program 58. Festivala igranog filma u Puli, koji će se pod sloganom "Film pod zvijezdama" održati od 16. do 23. srpnja na deset lokacija, donosi 19 filmova, od čega je njih deset u Glavnoj sekciji, a devet u Sekciji manjinskih koprodukcija, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, piše Hina.

U odnosu na prošlu godinu, kada je u glavnom programu bilo sedam filmova, a u manjinskim koprodukcijama tri, domaća filmska produkcija napravila je veliki korak naprijed, ocijenio je umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković. Od deset ovogodišnjih hrvatskih filmova pet ih je nastalo na temelju scenarija odobrenih na natječajima Hrvatskog audiovizualnog centra, a pet su nezavisne produkcije koje su ovih dana odlukom HAVC-a dobile naknadnu financijsku potporu, dodao je.

Glavna sekcija donosi svjetske premijere dugometražnih prvijenaca Daniela Kušana (kriminalistički film za djecu "Koko i duhovi"), Tomislava Žaje (film za djecu "Duh babe Ilonke"), Biljane Čakić Veselič (ratna drama "Korak po korak"), Alda Tardozzija (triler drama "Fleke"), Stanislava Tomića (ratna drama "Jozef") i Irene Škorić (erotska komedija "7 sex 7") te već afirmiranih redatelja, Dalibora Matanića (psihološki triler "Ćaća"), Dana Okija (neo-noir film "Mrak"), Tomislava Radića (drama "Kotlovina") i Branka Ivande (drama "Lea i Darija").

Program manjinskih koprodukcija s Hrvatskom predstavlja sedam hrvatskih premijera filmova iz regije, među kojima su slovenski "Piran-Pirano" Gorana Vojnovića i "Laku noć, gospođice" Metoda Peveca, bosansko-hercegovački "Belvedere" Ahmeda Imamovića, srpski "Neprijatelj" Dejana Zečevića, "Kako su me ukrali Nijemci" Miloša Radivojevića i "Bijeli lavovi" Lazara Ristovskog te crnogorski "Lokalni vampir" Branka Baletića, kao i dva napravljena u koprodukciji s Danskom, "Soba 304" Birgitte Staermose te s Njemačkom, "Max Schmeling" Uwea Bolla.

Međunarodni program će uoči Festivala, od 9. do 23. srpnja, prikazati filmove s najvećih svjetskih festivala koji će u Puli imati svoje hrvatske premijere, među ostalim, "Djeca su dobro" Lise Cholodenko, "Ženska prava hoću!" Nigela Colea, "Žene sa šestog kata" Philippea Le Guaya, "Nader i Simin se rastaju" Asghara Farhadija, "Carlos" Oliviera Assayasa, "Trofejna žena" Francoisa Ozona, "Troje" Toma Tykwera, "Miran život" Claudija Cupellinija.

Obuhvatit će i pet uspješnica iz regije, makedonski "Majke" Milče Mančevskog, slovenski "Circus Fantasticus" Janeza Burgera i srpski "Montevideo - Bog te video" Dragana Bjelogrlića (koji je u Srbiji imao pola milijuna gledatelja), "Cinema Komunisto" Mile Turajlića i "Šišanje" Stevana Filipovića, a Dječji program prikazuje najgledaniji slovenski film "Mi idemo svojim putem" Mihe Hočevara.

U programu kratkog filma, koji je od prošle godine natjecateljski, prikazat će se dvadeset filmova većinom erotske tematike i većinom mlađih autora, od kojih su samo dva već prikazana.

Ovogodišnja retrospektiva, posvećena američkom redatelju Jamesu Ivoryju, donosi jedanaest filmova iz tri najvažnije faze njegova stvaralaštva, indijske, britanske i američke. Većina tih filmova gostovat će u zagrebačkom Art-kinu Metropolis u MSU, gdje će se od 17. srpnja prikazati i izbor ponajboljih radova iz Međunarodnog programa koji još nemaju hrvatskog distributera.

Ravnateljica Festivala Zdenka Višković-Vukić podsjetila je da Festival podupiru, među ostalima, Ministarstvo kulture, HAVC, Grad Pula, Istarska županija, no, rekla je, ne bi se mogao održati bez sponzora i sada od ukupnih sredstava ima 43 posto vlastitih prihoda. Kao ovogodišnju novinu najavila je da će se svi hrvatski filmovi prikazivati u najsuvremenijoj digitalnoj tehnologiji, s obzirom da je Arena izuzetno zahtjevan prostor za filmske projekcije.

U žiriju nacionalnog programa Festivala, čije je prošlogodišnje izdanje imalo više od 77 tisuća posjetitelja, su Živorad Tomić, Vladimir Tadej, Goran Dević, Nataša Janjić i Stanko Herceg, a u žiriju međunarodnog programa Paul Bradley, Paolo Minuto i Niels Schneider.

29.06.2011. 15:04:00
Novi komentar
nužno
nužno