« Film
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
kino europa

Filmski festival o pravima djece - raspored projekcija

Tri dana sjajnih dokumentaraca o pravima djece i mladih trebaju senzibilizirati javnost i otvoriti oči

Fotografija vijesti
Više o

Filmski festival o pravima djece

Trodnevni festival u organizaciji UNICEF-a, Hrvatskog filmskog saveza i kina EUROPA održava se od 20. do 22. studenog, a pred zagrebačku publiku donosi dvadesetak odličnih dokumentaraca na temu prava djece i mladih. The Final Inch snažna je filmska priča o posljedicama dječje paralize u SAD i junacima javnog zdravstva koji rade na suzbijanju te bolesti u najsiromašnijim krajevima svijeta. Riječ je o filmu koji je nakon svjetske premijere podigao na noge brojne organizacije i izazvao pozitivne promjene u zdravstvenim sustavima kako SAD- a, tako i zemalja tzv 'trećeg svijeta'.

Na programu Festivala naći će se još jedan film s nominacijom za Oscara iz 2008. godine - film Sari's Mother (Sarijeva majka) o borbi jedne Iračanke za zdravlje i život sina oboljelog od AIDS-a. Neobična filmska priča o dječacima iz baltimorskoga geta koji kreću na životno i obrazovno putovanje u Keniju nastojeći promijeniti svoje sudbine obrađena je u filmu The Boys of Baraka (Dječaci iz škole Baraka) koji je bio nominiran za nagradu Emmy i osvojio nagradu publike na Silverdocsu.

Među dvadesetak naslova naći će se i hvaljeni Bridge Over the Wadi (Most preko Wadija) o dvojezičnoj školi u Izraelu u kojoj se židovski i arapski osnovci uče načelima tolerancije, kineski Children of the Stars (Zvjezdana djeca) o petogodišnjem autistu kojeg ne želi nijti jedna škola, Kanal Zorana Sudara (segment iz omnibusa Zagrebačke priče) koji prikazuje dva sata u danu jedanaestogodišnjeg Roma Vejsila koji se pokušava otrgnuti od predodređene sudbine i mnogi drugi.

Posebno uzbudljivo bit će u nedjelju, 22. listopada za kad je zakazan program Filmsko stvaralaštvo djece i mladih u sklopu kojeg će biti prikazani filmovi osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske.

 

Petak, 20. studenoga 2009.

20.00 h

The Final Inch / Posljednji inč
SAD, Indija, 2008.
Redateljica: Irene Taylor Brodsky

Virus dječje paralize još uvijek nalazi utočište samo u najugroženijim mjestima na svijetu. U Indiji u osiromašenom susjedstvu, film prati jednu vrlo osobnu bitku protiv ove opasne bolesti. Munzareen, UNICEF-ova volonterka postavila je ispred sebe zadatak nagovoriti roditelje siromašne djece da prihvate cjepivo

22.00 h

Bridge Over the Wadi / Most preko Wadija                                              
Izrael, 2006.
Redatelji: Barak Heymann, Tomer Heymann

Po prvi put u Izraelu, grupa arapskih i židovskih roditelja odlučila je osnovati dvonacionalnu osnovnu školu u selu Wadi Ara.  Film prati prvu godinu postojanja škole, nastojanja prepuna izazova, uspona i padova da se stvori uspješan suživot suprotan surovoj stvarnosti.

23.30 h

Pray the Devil Back to Hell Liberia / Otjeraj vraga molitvom u pakao                    Liberija, 2008.
Redateljica: Gini Reticker
Producent: Abigail Disney

Snažna priča o grupi odvažnih žena koje se bore za mir u Liberiji, zemlji desetogodišnjeg građanskog rata. Filmska pripovijest o ženama koje će biti ključno sredstvo za uspješno održanje trajnog mira u zemlji.

Subota, 21. studenoga

14.30 h

Children of the stars / Zvjezdana djeca
Kina, 2007.
Redatelj: Robin Aspex
U obitelji Feng Jia Wei, petogodišnji dječak živi s autizmom, ne govori i često je nasilan. Sa sinom kojega ne želi nijedna škola, roditeljima ne preostaje mnogo rješenja.

15.30 h

Trench Town: The forgotten land / Trench Town: Zaboravljena zemlja
Velika Britanija, Jamajka, 2007.
Redatelj: James Ewart

Jamajka  je jedna od zemalja s najvišom stopom ubojstava na svijetu.  Film prati sudbinu djece u Trench Townu, dijelu Kingstona iz kojega dolazi i Bob Marely, koja odrastaju, između ostalog, skrivajući se pod krevetima, zbog straha od zalutalih  metaka.

16.30 h

21 and Up South Africa: Mandela's Children / 21 i više u Južnoj Africi: Mandelina djeca
Južnoafrička Republika, 2007.
Redatelj: Angus Gibson

Filmska ekipa posjećuje grupu djece svakih sedam godina. Na pragu punoljetnosti, jedanaestoro djece suočeno je  s pitanjima kao što su nezaposlenost, kriminal ali i epidemija AIDS-a, koja je odnijela živote troje od 14 djeca, koliko ih je bilo na početku snimanja filma.

18.00 h

Kanal
Hrvatska, 2009. 
Redatelj: Zoran Sudar

Film Kanal prikazuje dva sata u danu jedanaestogodišnjeg dječaka Vejsila koji se pokušava otrgnuti od predodređene sudbine. No, na putu do škole, susreće se s mnogim preprekama. Film je sniman na autentičnim lokacijama romskih naselja u Zagrebu, a glavne uloge tumače naturščici. Ovaj kratkometražni film dio je dugometražnog omnibusa Zagrebačke priče.

18.30

Where the Water meets the Sky / Gdje voda susreće nebo                          
Zambija, 2008.
Redatelj: David Eberts
Naracija: Morgan Freeman

U dalekoj regiji sjeverne Zambiji grupa žena je dobila jedinstvenu priliku da snimi film kojim prvi puta progovaraju o svojim životima. Ono što počinje kao filmska radionica i potraga za načinom da jedna od sudionica ispriča svoju priču, postaje otkrivanje zajedničkog problema o kojem se ne govori naglas.

20.00 h

Sari's Mother / Sarijeva majka
SAD, Irak, 2007.
Redatelj: James Longley

Redatelj James Longley stvara intiman portret svakodnevnog života u Iraku, otkrivajući ratno stanje koje ga je pogodilo. U „Mahmudiyah" području središnjeg Iraka, Zegum i njegova obitelji žive od prodaje mlijeka i maslaca. Sari boluje  od AIDS-a. Faten, dječakova majka, ne gubi volju za borbom te  posjećuje liječnike i ministre u nadi da će dobiti pomoć od iračkog urušenog sustava zdravstva. Nominiran za Oskara 2008. godine, nagrada Golden Gate 2007.

20.30

Lost and Found / Izgubljeno i nađeno
Omnibus, 2005.
redatelji: Jasmila Žbanić (Bosna i Hercegovina), Stefan Arsenijević (Crna Gora), Nadejda Koseva (Bugarska), Mait Laas (Estonija), Kornél Mundruczó (Mađarska), Cristian Mungiu (Rumunjska)

Ovaj nagrađivani film objedinjuje šest kratkih priča mladih i međunarodno priznatih autora iz regije kojima je zajednička tema „generacija". Svaki film je jedinstveno umjetničko djelo i donosi posebno ozračje zemalja i trenutaka iz kojih dolaze autori.   

22.15

Back Home Tomorrow / Sutra se vraćam kući
Italija, Afganistan, Sudan, 2008.
Redatelji: Fabrizio Lazzaretti, Paolo Antolini

Talijanska organizacija „Emergency"pruža medicinsku pomoć civilnim žrtvama u ratom zahvaćenim područjima, trećinu žrtava čine djeca. Kroz svakodnevicu koja u sebi nosi istovremeno, s jedne strane potresnu sudbinu i teške trenutke, s druge zaigranost svojstvenu njihovim godinama, dvoje djece vode nas kroz svoje bolničke dane i odnose koje tamo stvaraju.

00.00 h

Los Herederos / Nasljednici
Meksiko, 2008.
Redatelj: Eugenio Polgovsky

Malodobna djeca u ovom meksičkom selu počinju raditi u ranom djetinjstvu. Oni su  naučili razne tehnike uporabe alata od svojih predaka, ali naslijedili su i njihov dnevni raspored, jer, kako generacije prolaze, čini se da djeca radnici ostaju zarobljeni u začaranom krugu siromaštva.

Nedjelja, 22. studenoga 2009.

12.00 h

Preko granice
Hrvatska 2008.
Redatelj: Petar Krelja
Stanovnici hrvatskog mjesta Gunja i gradića Brčko u Bosni i Hercegovini povezani su mostom. Početkom rata i rušenjem toga mosta razdvojena je prirodna povezanost, a članovi mnogih obitelji iz Gunje, dotad zaposlenih u Brčkom, ostali su bez radnih mjesta. Film donosi priče o sudbinama odraslih i posebice djece iz toga kraja koji u poslijeratnom vremenu trajno dijele bremenitu ekonomsku, kulturološku i obrazovnu stvarnost.

14.00 h

The Final Inch / Posljednji inč

SAD, Indija, 2008.

Redateljica: Irene Taylor Brodsky

Virus dječje paralize još uvijek nalazi utočište samo u najugroženijim mjestima na svijetu. U Indiji u osiromašenom susjedstvu, film prati jednu vrlo osobnu bitku protiv ove opasne bolesti. Munzareen, UNICEF-ova volonterka postavila je ispred sebe zadatak nagovoriti roditelje siromašne djece da prihvate cjepivo

15 h - filmsko stvaralaštvo djece i mladih - 1. dio

Crno bijeli svijet - Novinarska družina Isusovačke gimnazije Osijek, Osijek,

dokumentarni 9' 58''

Kao otac i sin - OŠ Antun i Stjepan radić i SKIG, Gunja, dokumentarni 18' 8''

Mali moužek Pinky - OŠ Rudeš,  Zagreb, dokumentarni 7' 15''

S razvedenih obala - OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica, dokumentarni 13' 57''

Novine - Centar za film i video, Zagreb, animirani 2' 24' '

Svijet pod prstima - OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica, dokumentarni 10'

Test - Centar za mlade Zaprešić, Zaprešić, igrani 2' 44''

Film o Tobotu - Kino klub Karlovac, Karlovac 11' 20''

Klaustrofobija - ŠAF Čakovec, Čakovec, animirani 1' 45''

Pero - OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb, reportaža 8' 30''

Sara - OŠ Antun i Stjepan Radić i SKIG, Gunja, dokumentarni 8' 33''

18.00 h -filmsko stvaralaštvo djece i mladih - 2. dio

Tooo, proša san!!! - OŠ Stanovi, Zadar, reportaža 7' 14''

Križni put - OŠ Rudeš, Zagreb, dokumentarni 10'

Malo nas je al nas ima - FKVK Zaprešić, Zaprešić i OŠ I. Brlić Mažuranić, Prigorje Brdovečko, dokumentarni 9' 19''

Alla, Nazaryi i svi njihovi - OŠ Antun i Stjepan Radić i SKIG, Gunja, dokumentarni 17' 38''

Zaboravljeno carstvo - OŠ Rudeš, Zagreb, dokumentarni 10' 48''

Hafiz - OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb, dokumentarni 8' 9''

Utrka za znanjem - OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić, igrani 1' 12''

Odjel za suho grlo, nos - FVD OŠ Antun Nemčić Gostovinski, Koprivnica, dokumentarni 11' 7''

Još jednom za Riju - OŠ Rudeš, Zagreb, dokumentarni 9' 4''

21.30 h

Boys of Baraka / Dječaci iz škole Baraka
SAD, Kenija, 2005.
Redateljice: Heidi Ewing i Rachel Grady

U eksperimentalnom programu s ciljem smanjenja stope maloljetničke delinkvencije, grad Baltimore poslao je grupu dvanaestogodišnjaka,  koji pripadaju skupini djece s poremećajem u ponašanju, u školu u Keniju, kako bi omogućili dječacima rijetku priliku za preokret svog života. Fokusiran na četiri mladića, ovaj dokumentarac slijedi učenike u njihovim svakodnevnim izazovima, svladavanju prepreka iz prošlosti i borbi u nadi za bolju budućnost.

19.11.2009. 15:59:26
Novi komentar
nužno
nužno