« Film
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
NAJAVE

Filmske večeri u Močvari

U 2D i 3D animiranoj Arci Natko Stipaničev pita ono o čemu je još prije pola stoljeća pjevala Radojka Šverko - Kud plovi ovaj brod?

Filmske večeri
Filmske večeri (Arhiva)
Više o

klub Močvara

,

filmovi

Listopadsko izdanje Filmskih večeri u Močvari predstavlja autore dvaju novih bisera domaće animaciju koji se usude zaroniti u pitanja koja nam svima vise nad glavama. U 2D i 3D animiranoj Arci Natko Stipaničev pita ono o čemu je još prije pola stoljeća pjevala Radojka Šverko - Kud plovi ovaj brod?

Autorov prvi profesionalni film začudna je, nadrealistički mišljena varijanta biblijske priče o Noinoj arki smještena na prekooceanski kruzer. Više je nego jasno kako je riječ o alegoriji u kojoj naša civilizacija omamljena hedonizmom i narcizmom ne sluti kako se nalazi na svom posljednjem putovanju. Stipaničev priču o putovanju u nepovratno daje s puno humora i pomaknute dosjetljivosti čija britka ironija pogađa ravno u metu.

Duhovitu I maštovitu društvenu kritiku daju i Matija Pisačić i Tvrtko Rašpolić svojim Umorstvom u katedrali nastalim po queer detektivskoj zbirci Mime Simić Pustolovine Glorije Scott.

Koristeći poticajan ambijent Londona početka 20.stoljeća film odvažno zaranja u teme konstrukcije identiteta, sustava kontrole te reprodukciji stereotipa, a sve to kroz zavodljivi žanr detekcije i mnoštvo referenci na bespuća popularne kulture.

Oba filma premijerno su prikazana na uglednom međunarodnom festivalu u Annecyju te su dio velikog natjecateljskog programa ovogodišnjeg Animafesta.

U Močvari ćemo ugostiti animatore Natka StipaničevaMatiju Pisačića i Tvrtka Rašpolića te nakon projekcije njihovi najnovijih filmova pokušati utopijski vedro dokučiti kud plovi ovaj brod.

02.10.2020. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno