« Film
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
FILMOVI

Filmske večeri u Močvari predstavljaju radove Marka Tadića

Okrenut procesima konstrukcije i invencije sjećanja Tadić u svojim radovima gradi svojevrsnu alternativnu povijest sačinjenu od elemenata predodređenih za zaborav

Filmske večeri u Močvari
Filmske večeri u Močvari (Arhiva)
Više o

Filmske večeri u Močvari

,

Marko Tadić

Posljednje izdanje Filmskih večeri u Močvari u burnoj 2020. predstavlja umjetnika Marka Tadića i njegove radove nastale u području animacije. Okrenut procesima konstrukcije i invencije sjećanja Tadić u svojim radovima gradi svojevrsnu alternativnu povijest sačinjenu od elemenata predodređenih za zaborav.

U svom posljednjem filmu Događaji za zaboraviti (2020) snimljenom na 16-milimetarskom filmu koristi se arhivskim materijalima pronađenima na buvljaku i poemom Hansa Magnusa Enzensbergera kako bi istražio temu zaboravljenih ljudi i njihovih zaboravljenih života.

U nagrađivanom filmu Pokretni elementi (2016) istražuje kreativni process i rukavce nastanka umjetničkog djela pritom odajući počast autorima i filmovima nastalima u zlatno doba Zagrebačke škole crtanog filma te se koristi vizualnim jezikom specifičnim za 60-e i 70-e godine 20. stoljeća.

Animirani film Until a Breath of Air (2015) zamišljen je pak kao svojevrsna naracija nevidljive povijesti ispričana iz vizure objekata, neživih stvari koje su svjedočile divnim i strašnim trenucima povijesti.

Nakon projekcije njegovih radova, s Markom Tadićem ćemo u Močvari uživo razgovarati o nasljeđu modernizma koje napaja njegova umjetnička istraživanja, te njegovim utopističkim fiksacijama čija rezonatnost danas odzvanja jače nego ikad. Tema će nam biti i nevidljiva i zaboravljena povijest koju ovaj umjetnik svojim radovima nadahnuto prevodi u područje vidljivog, pokretnog, itekako živog.

Četvrtak 5.11.2020.
Upad: 0 kn
*obavezna rezervacija besplatne ulaznice na Entriu

Gost: Marko Tadić
Moderira: Višnja Vukašinović

Raspored:
19:30 vrata
20:00 projekcije:

01.11.2020. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno