« Film
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
FILM

Filmske večeri u Močvari: Ovo nam je škola

U prvom dijelu večeri bit će prikazana dva kratkometražna filma usmjerena na portretiranje hrvatskog školstva i njegovih zaposlenika

Ovo nam je škola
Ovo nam je škola (Arhiva)
Više o

Filmske večeri u Močvari

,

Ovo nam je škola

Novo izdanje Filmskih večeri u Močvari zavirit će u hrvatske škole i ugostiti tri redateljice koje su svoje filmove smjestile u mitsku školsku zbornicu i oko nje. Povodom njihovih filmova povest će se razgovor o iskustvu školstva na hrvatski način i njegovoj (ne)sretnoj vječnoj tranziciji, a razgovarat će se i o školi kao jednoj od arhetipskih tema sedme umjetnosti.

U prvom dijelu večeri bit će prikazana dva kratkometražna filma usmjerena na portretiranje hrvatskog školstva i njegovih zaposlenika.

U krakom dokumentarnom filmu Mali odmor (2012) s kojim je osvojila Gledalište Kinokluba Zagreb Daria Blažević svoju kameru smješta u školsku zbornicu kao nevidljivog promatrača nudeći nam zapanjujuće direktnu opservacijsku minijaturu. U igranom pak filmu Mekana bića (2021) nagrađenom u Motovunu za najbolji kratki film, Ivana Škrabalo za protagonisticu bira hipersenzibilnu pomoćnicu u nastavi kako bi iz njene perspektive prikazala okrutnost školskog bojišta.

Nakon razgovora sa sve tri redateljice slijedi projekcija dugometražnog igranog filma Sonje Tarokić Zbornica (2021) nagrađenog na uglednom festivalu u Karlovyim Varyima, u kojem nas se suočava s neiscrpnom kompleksnošću kolektivističkog kola primarnog obrazovanja u kojem smo svi primorani sudjelovati bez obzira na to u koje smo vrijednosti odlučili vjerovati.

06.02.2022. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno