« Film
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca

Filmska večera na Kratkim slikama!

Kratke slike održavaju se svakog četvrtka kroz 4 različite programske cijeline, a pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima

Kolač govori o banalnostima koje uzrokuju sukobe
Kolač govori o banalnostima koje uzrokuju sukobe (Kultura promjene)

Kratke slike, filmski program MM centra, jednog od najstarijih zagrebačkih još  uvijek aktivnih kina, poziva na Večeru u četvrtak, 10. ožujka od 19:30. Ulaz na program je besplatan, a više informacija možete pronaći na www.sczg.unizg.hr te na www.facebook.com/kratkeslike/.

  

Večera u većinislučajeva podrazumijeva obrok kojega jedemo i probavljamo u zadnjoj trećini dana. U ovom slučaju umjesto hrane, riječ je o filmskom programu u zadnjoj trećini dana koji započinje glađu, a završava kavom. Hrana kao jedna od osnovnih ljudskih potreba u ovim filmovima poprima oblik metafore za neke druge ljudske potrebe, emocionalne ili duhovne prirode. Filmovi (u selekciji filmske kritičarke Višnje Vukašinović i  predsjednika Kinokluba ZagrebVedrana Šuvara) opisuju kako ostvarujemo te potrebe, unutar jedne navike, na pozitivan ili negativan način, kao nezasitnu potrebu za bliskošću, nasuprot samoći.

Na programu je 6 različitih hrvatskih kratkometražnih filmova nastalih u posljednjih 25 godina.

Animirani film Glad  jedne od najpoznatijih hrvatskih animatorica mlađe generacije, Petre Zlonoge,  prikazan je na više od 40 festivala diljem svijeta . Tu je i Doručak, prvi film Gorana Dukića, autora kultnog hrvatskog filma Mirta uči statistiku te autora svjetskog hita Wristcutters za kojega je osvojio desetke nagrada na najvažnijim svjetskim festivalimaIme majke: Naranča antologijski film Jasne Zastavniković iz 1996. godine, nezaobilazan film u mnogim dokumentarnim programima hrvatskoga filma. Ironična je to, razigrana dokumentarno-igrana priča o mladiću Nevenu koji je za okolinu bio i ostao "problematično" dijete. Ana Hušman je za film Ručak osvojila čak tri nagrade na Danima hrvatskog filma 2008.Film se bavi običajima pri jelu i pilu - specifično situacijom ručka, jer zajedničko je jedenje centralno mjesto na kojem drugima pokazujemo svoju uglađenost i civiliziranost. Kolač Daniela Šuljića, priča o banalnostima koje rađaju sukobe, dobitnik je, između ostalih, nagrade na festivalu Diagonale u Grazu te nagrade za najbolji animirani film na 7. Danima hrvatskog filma. Program završavamo Kavom s džemomFilipa Peruzovića,  točnije dobro uigranim doručkom koji jednim krivim pokretom može prerasti u katastrofu. Film je dobitnik nagrade za najbolji kratkometražni film na 60. Festivalu igranog filma u Puli.

Kratke slike održavaju se svakog četvrtka kroz 4 različite programske cijeline, a pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Programska cjelina Runda kratkog, u sklopu koje prikazujemo Večeru, program je kratkometražnih hrvatskih filmova.

08.03.2016. 10:53:00
Novi komentar
nužno
nužno