« Film
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
NEMILOSRDNI GADOVI

Filmovi Robina Williamsa za pamćenje

U posljednjih desetak godina više nije uspijevao ponoviti uspjehe iz zlatnih osamdesetih i devedesetih, no kad se podvuče crta ostaje 20ak važnih filmova i uloga

Nezaboravna uloga u Društvu mrtvih pjesnika
Nezaboravna uloga u Društvu mrtvih pjesnika (Arhiva)
Više o

Robin Williams

,

filmovi

,

karijera

,

filmografija

Nema gorega od pisanja in memoriama, pogotovo je to teško kad je riječ o komičarima, a Robin Williams kao da potvrđuje kliše o tužnom licu klauna, čovjeka koji je s lakoćom nasmijavao milijune, ali kako se čini nije uspio nasmijati samoga sebe.

Moguće da se razlozi kriju i u posljednjih nekoliko ne baš plodnih filmskih godina, a sigurno mu raspoloženje nije popravilo niti otkazivanje serije „The Crazy Ones" već nakon prve sezone. No, nije na nama da istražujemo kako i zašto je digao ruku na sebe, mi ćemo se radije sjećati i ponovno gledati Williamsove filmove, barem one dobre (jer bilo je i dosta loših).

A u 64 godine skupila se doista impresivna filmografija omeđena s jedne strane Popajem u istoimenom filmu Roberta Altmana koji ga je eto priveo s televizije na film, a s druge američkim predsjednicima, Dwightom D. Eistenhowerom kojeg je prošle godine odigrao u filmu „Batler" te oživjelom voštanom figurom Theodorea Roosevelta kojeg je treći put odigrao u trećem nastavku „Noći u muzeju", filma kojeg u kinima očekujemo krajem godine.

U posljednjih desetak godina više nije uspijevao ponoviti uspjehe iz zlatnih osamdesetih i devedesetih, no kad se podvuče crta ostaje 20ak važnih filmova i uloga, između kojih su Nemilosrdni gadovi odabrali one u kojima su najviše uživali.

Kuka / Hook

Malo će tko uvrstiti „Kuku" među najbolje filmove Stevena Spielberga, no niti jedna uloga nije toliko obilježila karijeru Robina Willamsa kao ova, Petera Pana, vječnog dječaka koji se s jednokom strašću bori protiv mrzovoljnog Kapetana Kuke, kao i protiv loše navike svih nas ostalih, da odrastemo. Stoga je vječni dječak sintagma koja se uz njega povezivala do kraja života.

 Aladdin

Uloga duha u odličnom Disneyjevom crtiću spada među one nevjerojatno inspirirane trenutke Williamsove karijere, a da bi ukrao show ovaj mu je put bio dovoljan samo glas. Prava je šteta što je priča rezultirala ružnom svađom s kompanijom Disney zbog koje se Robin nije pojavio i u nastavcima.

Dobro jutro, Vijetname / Good Morning, Vietnam

Kao glumac Robin Williams imao je sklonost da posvoji filmove u kojima nastupa. U ulozi novog DJ-a koji diže moral američkim vojnicima u Vijetnamu Robin Williams imao je dovoljno sjajnih monoloških partija da pojede cijeli film, ali srećom je u redateljskom stolcu bio Barry Levinston koji je znao ukrotiti Williamsa i njegov talent staviti u službu jednog od boljih filmova snimljenih o ratu u Vijetnamu.

Dobri Will Hunting / Good Will Hunting

Svog jedinog Oscara, i to za sporednu ulogu, Robin Williams dobio je za emocionalno fino ugođenu ulogu školskog psihologa čiji je zadatak da talentiranog ali kurčevitog momka iz naslova izvede na pravi put. Dobar scenarij Matta Damona i Bena Afflecka te rafinirana režija Gusa Van Santa sigurno su mnogo pripomogli, ali Williams je ovdje svog Oscara definitivno zaslužio.

Društvo mrtvih pjesnika / Dead Poets Society

Može film Petera Weira biti patetičan i u mnogo čemu pretjeran, no malo kome nije zasuzilo oko kad je onomad mladi Ethan Hawke stao na školsku klupu kako bi odao počast nekonvencionalnom profesoru Johnu Keatingu. A Robin Williams imao je sreće, talenta i inspiracije odigrati ulogu po kojoj će ga se sjećati baš svatko tko je ikad pogledao „Društvo mrtvih pjesnika". Nije stoga čudno što je na vijest o njegovoj smrti malo koji svjetski medij odolio a da na naslovnicu ne stavi „O Captain, My Captain!".

Cijeli izbor najboljih filmova u karijeri Robina Williamsa možete pronaći na filmskom portalu Nemilosrdni gadovi.

http://nemilosrdnigadovi.com/in-memoriam-robin-williams-10-filmova-za-pamcenje/

12.08.2014. 19:01:00
Novi komentar
nužno
nužno