« Žene
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
GLEDAM I UČIM

Filmovi pomažu ženama da prežive

"Beskrajni dan" pomaže u promjeni vlastitih rutina i šablona ponašanja, dok "Erin Brockovich" jača samopouzdanje

(Shutterstock)
Više o

samopouzdanje

,

učitelj preživljavanja

,

Don Juan

,

filmovi

,

erin brokovich

Dok muškarcima hororci i krimići služe kao puka zabava, žene u njima pronalaze važne savjete za preživljavanje, otkrila je studija koju su proveli znanstvenici Sveučilišta Illinois.

Žene, naime, dublje promišljaju o svemu što gledaju pa im tako filmovi predstavljaju koristan izvor informacija o tome kako prepoznati psihopata, pobjeći u opasnoj situaciji i snaći se u nevolji.

"Rezultati ne iznenađuju. Već se neko vrijeme pojedini filmovi koriste u profesionalnim terapijama za davanje samopouzdanja, nade i hrabrosti", stoji u zaključku studije.

Priče koje nam se prikazuju, iako uglavnom neistinite, komuniciraju određeno iskustvo o životnim situacijama koje se onda mogu pokazati vrlo korisnima u stvarnosti. Gledatelji se prepoznaju u likovima, pamte njihove postupke i kasnije ih svjesno i nesvjesno ponavljaju.

Film "Beskrajni dan" (Groundhog Day) pomaže u promjeni vlastitih rutina i šablona ponašanja, dok "Erin Brockovich" s Juliom Roberts jača samopouzdanje žena.

Kroz film "Samo igra" (Any Given Sunday) gledatelji postaju izdržljiviji i otporniji na probleme s kojima se nose, a "Don Juan de Marco" vraća vjeru u ljubav i romantiku.

Kompletan popis filmova koji nam pomažu u svladavanju svakodnevnih izazova možete pronaći na stranici američke psihologinje Birgit Woltz.

24.02.2010. 09:50:00
Novi komentar
nužno
nužno