« Film
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

Film ‘Rat/Ples’ pobjednik ovogodišnjeg ZagrebDoxa

Film o djeci iz ratom izmučene Ugande dobio nagradu Veliki pečat

Dokumentarac je već dobio nagradu na Sundanceu, a bio je nominiran i za nagradu Oscar
Dokumentarac je već dobio nagradu na Sundanceu, a bio je nominiran i za nagradu Oscar
Više o

ZagrebDox

,

Rat/Ples

Veliki pečat 4. ZagrebDoxa za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji osvojio je američki film ‘Rat/Ples’, a u regionalnoj kosovski film ‘Vjenčanja i pelene’. Film ‘Rat/Ples’ bračnog para Seana Finea i Andree Nix Fine prati troje djece u ratom izmučenoj Ugandi i kroz priču o njihovu odlasku na glazbeno-plesno natjecanje, progovara o nasilju nad djecom.

Film je bio nagrađen za režiju i na festivalu u Sundanceu, a bio je nominiran i za nagradu Oscar. Posebna priznanja u međunarodnoj konkurenciji dobila su dva filma, također posvećena pravima djece - španjolski ‘Angelova vatra’ Marcela Bukina i poljski ‘52 posto’ Rafala Skalskog. U regionalnoj konkurenciji nagrađen je film ‘Vjenčanja i ples’ koji kroz osobne priče albanskih obitelji progovara o statusu tradicije u doba europeizacije.

Amnesty nagradaNagrada Amnesty International za najbolji film koji svojom temom potiče zaštitu i promoviranje ljudskih prava, dodijeljena je britanskom filmu ‘Sve je bijelo u Barkingu’. 

Nagrada ‘Mali pečat’ ZagrebDoxa za najbolji film autora do 30 godina dodijeljena je američkom filmu ‘Samo jedan gledatelj’ Michaela Jacobsa o pastoru koji pokušava snimiti film, a posebno priznanje bosansko-hercegovačkom filmu ‘Ljudi smo, zar ne?’ Pere Pavlovića o natjecanju u izvlačenju debla iz šume uz pomoć konja. Jacobsov film osvojio je i nagradu kritike, kao i američki ‘Vrag je dojahao na konju’ Anne Sundberg i Rickija Sterna o istrebljenju crnačkog stanovništva u Darfuru.

Svoje posebno priznanje žiri je dodijelio publici 4. ZagrebDoxa. Nagrada Amnesty International za najbolji film koji svojom temom potiče zaštitu i promoviranje ljudskih prava, dodijeljena je britanskom filmu ‘Sve je bijelo u Barkingu’ u kojem je redatelj intervencijom u život stanovnika engleskog gradića s brojnim imigrantima isprovocirao upoznavanje najbližih susjeda.

Posebno priznanje žirija nagrade Amnesty International dobio je bosansko-hercegovački film ‘Informativni razgovori’ Namika Kabila o poricanju sjećanja na ratna zbivanja. (METRO/Hina)

02.03.2008. 22:19:52
Novi komentar
nužno
nužno