« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Fidel Castro želi razgovarati s Obamom

Castro je podsjetio Obamu da metoda mrkve i batine nije primjenjiva u odnosima s Kubom.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Hillary Clinton

,

Barack Obama

,

Fidel Castro

,

Kuba

,

SAD i Kuba

Bivši kubanski vođa Fidel Castro izjavio je u četvrtak da Kuba želi razgovarati s novoizabranim američkim predsjednikom Barackom Obamom i poručio da su kubanski dužnosnici spremni susresti se s Obamom gdje god on želi.

Castro je istodobno izrazio nezadovoljstvo nekim personalnim odlukama budućeg američkog predsjednika, primjerice izborom Hillary Rodham Clinton za državnu tajnicu i Roberta Gatesa za ministra obrane.

U članku objavljenom u službenim kubanskim medijima, 82-godišnji bivši kubanski predsjednik istaknuo je da se razgovor s Obamom "može održati gdje god on to želi", napominjući da kubanski dužnosnici ne očekuju da će novu američku administraciju obilježiti nasilje i ratovi.

Castro je podsjetio Obamu da metoda mrkve i batine nije primjenjiva u odnosima s Kubom.

Castro i drugi kubanski dužnosnici bili su vrlo suzdržljivi u izjavama o Obami nakon što je on osvojio američke izbore. Jedna od rijetkih ranijih Castrovih izjava o Obami sadržavala je tvrdnju da je riječ o inteligentnoj osobi.

Fidelom mlađi brat i nasljednik na mjestu predsjednika Raul Castro nedavno je u jednom intervjuu predložio da on i Obama razgovaraju u američkom vojnom uporištu Guantanamo na Kubi.

Spominjući Obamin odabir suradnika, Fidel Castro je podsjetio da je muž buduće državne tajnice, bivši predsjednik Bill Clinton, svojedobno potpisao zakone kojima je pooštren američki trgovinski embargo prema Kubi te da je Hillary Clinton izrazila potporu održanju embarga.

"Ne žalim se", napisao je Castro, dodajući da samo spominje to kao činjenicu. (hina/metro-portal)

05.12.2008. 09:51:27
Novi komentar
nužno
nužno