« Kazalište
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
17. FSK

Festival svjetskog kazališta ove godine u veljači

Prva je na programu, u četvrtak, 6. veljače, predstava "Sopro", najavljena kao uzbudljiva počast umjetnosti kazališta čija je glavna protagonistica šaptačica Nacionalnog kazališta u Lisabonu

Zgodne predstave
Zgodne predstave (Arhiva)
Više o

HNK

,

Festival svjetskog kazališta

Sedamnaesto izdanje Festivala svjetskog kazališta, koji se ove godine u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije iznimno održava u prvoj polovici 2020., otvorit će u veljači u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb dvije predstave slavnog portugalskog redatelja Tiaga Rodriguesa, 'Sopro' i 'By heart'.

Prva je na programu, u četvrtak, 6. veljače, predstava "Sopro", najavljena kao uzbudljiva počast umjetnosti kazališta čija je glavna protagonistica šaptačica Nacionalnog kazališta u Lisabonu.

"Kada je kazalište samo ruševina, kada ništa nije ostalo od zidova, dekora, scenskih ulica, namještaja, strojeva, dijelova scenografije, netko je ipak još prisutan: Onaj koji predstavlja pluća teatra i sve glumačke geste - to je šaptačica", stoji u najavi.

"Glasovi, zvukovi, glazba, elementi koji su obično u središtu pozornosti, sada se povlače u pozadinu, ustupajući mjesto disanju teatra, onome što nitko nikad ne čuje, onome što sada istupa u prvi plan: čuvarici kazališnog pamćenja i kontinuiteta, ženi koja je provela cijeli svoj život u kazališnoj zgradi, gdje su se okupljali glumci i igrali predstave. Ona je ta koja priča priče, bilo istinite ili ne, sve su potekle iz kazališta", dodaje se.

U "Sopru" Tiago Rodrigues izvodi šaptačicu iz njezine zaštićene pozicije, nagovarajući je da ispriča priču o prohujalim vremena. Ponirući u njezinu dušu, svjestan jedinstvenog mjesta na kojem se nalazi, redatelj pokušava razumjeti kako diše teatar.

"Glumci posuđuju svoje glasove šaputanjima duhova prošlosti koji se zrcale u šaptačici. Kružimo po rubovima sadašnjosti i prošlosti, pa još dalje u povijest, prije pojave teksta, prije pojave glasa, u predstavu prije svih predstava, u vrijeme kada je teatar duboko udahnuo".

Scenograf i oblikovatelj svjetla je Thomas Walgrave, kostimografkinja Aldina Jesus, a oblikovatelj zvuka Pedro Costa. Igraju Beatriz Maia, Cristina Vidal, Isabel Abreu, Marco Mendonça, Romeu Costa i Sara Barros Leitão.

Predstava je produkcija Nacionalnog kazališta D. Maria II iz Lisabona, Portugal, u koprodukciji s Extra Pôle - Alpes - Côte d'Azur, Festivalom u Avignonu, kazalištem La Bastille, Nacionalnim kazalištem La Criée u Marseillesu, Le Parvis Scène nationale Tarbes Pyrénées, Festivalom Terres de Paroles Seine-Maritime iz Normandije i kazalištem Garonne scène européenne i kazalištem Viriato.

Putovanje u pamćenje kroz pjesme

U petak 7. veljače, 17. FSK dovodi predstavu "By heart" (Napamet), još jednu produkciju Nacionalnog kazališta D.Maria II autora i redatelja Tiaga Rodriguesa, temeljenu na izvornoj izvedbi trupe Mundo Perfeito.

U ovoj predstavi Rodrigues uči grupu od deset osoba jednu pjesmu. Tih deset osoba nikad nisu vidjele predstavu i ne znaju o kojem se tekstu radi i koje će stihove morati naučiti napamet, i to pred publikom.

Tijekom poduke, redatelj odmotava klupko priče svoje, uskoro potpuno slijepe bake, kao i priče pisaca i likova iz knjiga koje su nekako povezane s njim i s njegovom bakom. Knjige su također na sceni, u drvenim sanducima za voće.

Dok osobe polako savladavaju pjesmu otkrivaju se nevjerojatne veze između Nobelovca Borisa Pasternaka, kuhara sa sjevera Portugala, i nizozemskog televizijskog programa pod naslovom "Ljepota i utjeha". Misterij porijekla pjesme se pomalo otkriva.

"'Napamet' je komad koji govori o važnosti prijenosa riječi, o nevidljivom švercanju riječi i ideja koje nastaju jedino memoriranjem. Radi se o kazalištu koje samo sebe prepoznaje kao mjesto transmisije nečeg što se ne može izmjeriti metrima, eurima i bitovima. Radi se o sigurnom skrovištu u našem mozgu i našem srcu, o riječima koje su garancija civilizacije u sva, pa i ona najgora, barbarska, beznadna vremena", stoji u najavi.

Scenografiju, rekvizitu i kostime potpisuje Magda Bizarro.

U tekstu se citiraju rečenice iz djela W. Shakespearea, R. Bradburyja, G. Steinera, J. Brodskog i drugih autora.

Predstava se igra u Hrvatskom državnom arhivu na adresi Trg Marka Marulića 21, a na repertoaru je i u subotu, 8. veljače.

Predstave "Sopro" i "By heart" izvode se u sklopu Europskog programa Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture RH za potrebe hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

U sklopu 17. FSK-a u Zagrebu bi, među ostalima, trebao gostovati i Nacionalni teatar iz Bruxellesa u svibnju, s predstavom "Sylvia" u režiji Fabricea Murgia; izraelska plesna skupina Batsheva The Young

Ensemble bit će na sceni HNK u Zagrebu 12. i 13. svibnja, a Bugarsko narodno kazalište Ivan Vazov u HNK-u Zagreb gostovat će 24. svibnja s "Attempt to Fly".

26.01.2020. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno