« Kazalište
objavljeno prije 3 godine
NAJAVE

Festival kabareta XIV. Gumbekovi dani od 14. do 29. svibnja

Festival kabareta XIV. Gumbekovi dani, posvećeni velikom glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku, održat će se od 14. do 29. svibnja u Histrionskom domu u Zagrebu, priopćeno je iz Glumačke družine Histrion.

Gumbekovi dani
Gumbekovi dani (Arhiva)
Više o

Gumbekovi dani

,

Histrionski dom

,

cabaret

Svečano otvaranje XIV. Gumbekovih dana bit će u petak, 14. svibnja kad će premijerno biti izvedena predstava Glumačke družine Histrion "Evropa za nas ima štrik" u režiji i izvedbi Zlatka Viteza.

Iz Histriona ističu kako je "halucinantni galgenkabaret 'Evropa za nas ima štrik' još jedan od pokušaja da se kajkavski jezik pretočen u 'Balade Petrice Kerempuha' Miroslava Krleže oživi na histrionskoj pozornici".

U subotu, 15. svibnja na rasporedu je zbirka satiričnih monologa "Mistero Buffo" u izvedbi Valtera Roše. Predstava je po djelu talijanskog nobelovca Darija Foa nastala u produkciji Istarskoga narodnog kazališta iz Pule, u režiji Aleksandra Bančića. Zbirka Foovih satiričnih monologa iz 1969. temelji se na njegovu istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša koji svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema.

"Mikeški korona kabaret" Gradskoga kazališta Virovitica u režiji Draška Zidara i izvedbi Mije Pavleka, Gorana Košija i Draška Zidara na rasporedu je u ponedjeljak, 17. svibnja. Riječ je, kako se ističe u najavi, o nastavku herojskih zgoda Mikeša i Prce, "virov'tičkih starosjedilaca i 'filozofa života' i svega ostaloga na način kako to oni vide i tumače". Nakon trilogije o lokalnoj politici, kolinju i povijesti kroz berbu i općenito o životu, ova predstava bavi se širom društveno političkom situacijom s naglaskom na "političkom", onako kako to vide mikeški vizionari, proroci i stratezi.

U utorak, 19. svibnja na rasporedu je tragikomedija "Nepoznati iz Seine" u produkciji Teatra &TD iz Zagreba, koja će biti izvedena u matičnom kazalištu. Predstavu je režirala Rajna Racz, a izvode je Judita Franković Brdar, Marin Klišmanić, Ivan Čuić/Robert Španić i Gloria Dubelj. Za predstavu se navodi da je riječ o "tragikomediji o ljudima s ruba društva, koji izazivaju nelagodu pa sklanjate pogled, okrećete glavu, produžujete korak jer vas izbacuju iz komfora vaše svakodnevnice: siromasi, kockari, pijanci, prosjaci, ulični huligani, probisvijeti".

"Osijek cabaret" u produkciji Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, koji izvode Vanja Čića, Anabela Sulić, Grgur Grgić, Dominik Karaula, Davor Tarabuk, Lorenco Tolić, Filip Sever, Ana Cmrečnjak, Magdalena Živaljić Tadić, Nina Vidan i Veronika Hardy na rasporedu je u srijedu, 19. svibnja. Riječ je o scenskom kolažu poznatih napjeva i popularnih arija iz mjuzikla Cabaret.

Hrvatsko narodno kazalište Šibenik u četvrtak, 20. svibnja predstavit će se glazbeno-scenskim formatom "Arsenov feral", koji izvode Oriana Kunčić, Franka Klarić, Ana Perković, Šime Bubica, Jakov Bilić/ Kristian Šupe i glazbenici.

Predstavu "Rosa E" u produkciji HNK Varaždin izvode Robert Plemić, Sanjin Rožić, Filip Eldan, Nikša Eldan, Tena-Antonija Torjanac, Hana Kunić i Bard Krsto Plemić, a na programu je u petak 21. svibnja

U subotu, 22. svibnja na rasporedu je "Sf Cabaret Split in space", nastavak predstave Cabaret "Splićanke" u kojem sudjeluje muški dio ansambla Gradskoga kazališta mladih. Kako se navodi, u omnibusu od tri priče, svaki od protagonista predstavlja muškarca koji je na neki način doveden do ruba.

U nedjelju 23. svibnja Teatar Exit i Kazalište Ulysses teatar predstavit će "Koncert za žlice i gitaru" u režiji Rade Šerbedžije i Lenke Udovički te u izvedbi autora Nikole Nedića i Marija Joveva.

Glazbeno-satirična predstava Zorana Brajevića "Eurosong future show" u režiji Ivana Lea Leme na programu je u utorak, 25. svibnja. U predstavi glume Jassna Luna Jozić, Mia Krajcar, Jurica Hotko i Damir Horvat.

Varaždinski Kerekesh teatar nastupit će u petak, 28. svibnja s predstavom "Ringišpil" autora i redatelja Ljubomira Kerekeša, koji u predstavi glumi oca Stanka, dok u ulozi sina Tonka nastupa Jan Kerekeš.

Svečano zatvaranje i dodjela nagrada  je u subotu 29. svibnja. 

25.04.2021. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno