« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci

Fed opet srezao kamatne stope

Više o

banka Fed

Iako se jučer očekivalo kako će američka središnja banka napraviti najveću intervenciju u jednom danu od 1984. godine i srezati kamatne stope za cijeli postotni bod, korekcija je zadržana na 0,75 boda. Tako je referentna kamatna stopa u SAD-u zasad na 2,25 posto.

Ovo je šesti put od rujna da središnja američka banka intervenira na ovakav način, a samo u siječnju rezanje kamatnih stopa dogodilo se dvaput.

Prema pisanju New York Timesa, Fed je u izvješću s jučerašnje sjednice posebno istaknuo zabrinutost zbog prijeteće inflacije.

Budući da su se investitori nadali većem smanjenju, Dow Jones je odmah pao 100 bodova, iako je ranije tijekom dana zabilježio rast. Naime, smatralo se da je smanjenje cijelog boda sigurno, a neka predviđanja išla su do čak 1.25 postotna boda.

Iako se rezanje kamatnih stopa od osamdesetih godina u SAD-u uspostavilo kao uobičajeno sredstvo balansiranja financijske politike, treba pažljivo odvagati pomoć tržištu u poticanju likvidnosti i rizik inflacije, tvrde analitičari.

Europska središnja banka još nije pribjegla ovakvoj intervenciji i drži kamatne stope na 4 boda, kao i britanska, čije stope su na 5,25 boda. (METRO)

18.03.2008. 22:43:03
Novi komentar
nužno
nužno