« Kultura
objavljeno prije 5 mjeseci i 13 dana
OSVRT

Fantastila u opusu Vlade Tuđe

Svakako, vidljiva je i prisutnost fantastike, fantasičnih ambijenata i ugođaja na nizu Tuđinih slika izvedenih uobičajeno jakim kolorom energično naslikanih s nekoliko žestokih poteza

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Slikajući marljivo i nadahnuto preko šezdeset godina, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, izgradio je obiman i kompleksan opus, često tematski različitih ciklusa, povezanih uljem ili akrilom i velikim formatom ulja ili kartona u jedinstvenu cjelinu.

Naravno, pojedine motive slikar je češće, vatrenije obrađivao, tražeći u njima iznimnost i dugotrajnost interesa.

Svakako, vidljiva je i prisutnost fantastike, fantasičnih ambijenata i ugođaja na nizu Tuđinih slika izvedenih uobičajeno jakim kolorom energično naslikanih s nekoliko žestokih poteza.

Tuđa stvara neobični svijet, grozomornih životinja, gigantskih cvjetova, čudesnog raslinja, prostora postojanja u tko zna kojem vremenu i poziciji u svemiru.

U tom svijetu žive i troglavo jednoglavi ljudi kao bića budućnosti, tajanstveni uzgajivači životinja, volumeni nesvakidašnjih energetskih gibanja i tajanstvenih strujanja.

To je izmaštani prostor, ponikao možda iz sna, stvoren razmišljanjem ili strahom od budućnost i promjena koje donosi i koje su neizbježne.

Atraktivan kolor prevladava na svim slikama ovoga ciklusa dajući cjelini specifični karakter , produbljujući i naše zanimanje za te misteriozne volumene svjetova.

Tuđina slikarska vještina i ovom ciklusu nesvakidašnjih motiva ističe se svojom osebujnošću i originilanošću.

Piše: Miroslav Pelikan
17.11.2023. 09:30:00
Novi komentar
nužno
nužno