« Život
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
OVISNOST

Fali vam smartphone? Znači da vas lovi - tjeskoba

Nemogućnost javljanja na telefonski poziv na sudionike je utjecala na način da im se povećao krvni tlak te pojačali otkucaji srca

Fali li vam smartphone?
Fali li vam smartphone? (Arhiva)
Više o

ovisnost

,

tjeskoba

,

smartphone

,

pametni telefon

Smartphone nam olakšava život svojim mogućnostima, no vjerojatno se na većinu droga ne možete navući tako brzo kao na njega, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Missouri.

Rezultati su pokazali da razdvojenost od pametnog telefona utječe na rezultate testa opće kognitivne sposobnosti, a kod sudionika istraživanja, naslovljenog "The Extended iSelf", zamijećen je povećani krvni tlak kao i povećan broj otkucaja srca.

Znanstvenici tvrde da su spomenuti simptomi i potom tjeskoba rezultat razdvojenosti od naprave na koju smo toliko navikli da je smatramo neizostavnim dijelom svakodnevnog života.

Na testu inteligencije sudionici istraživanja su ostvarili nešto manji broj bodova od očekivanog.

"Rezultati našeg istraživanja pokazali su da razdvojenost od smartphonea može utjecati na ostvarenje slabijih rezultata u kognitivnom testu", rekao je Russel Clayton, voditelj tima koji je istraživanje proveo na četrdeset korisnika pametnog telefona.

Dobrovoljcima je rečeno da sudjeluju u eksperimentu čiji je cilj ustanoviti pouzdanost nove vrste tlakomjera, a od njih je zatraženo da riješe dva jednostavna petominutna testa.

Prvi su test ispitanici riješili brzo i uspješno, a usred drugog testa oduzet im je smartphone uz objašnjenje da njegov signal ometa funkcioniranje tlakomjera.

Mobiteli su odloženi na policu u istoj prostoriji, a znanstvenici su namjerno nazvali brojeve sudionika, no oni se nisu smjeli javiti.

Nemogućnost javljanja na telefonski poziv na sudionike je utjecala na način da im se povećao krvni tlak te pojačali otkucaji srca, a po završetku istraživanja rekli su da su osjećali nelagodu i tjeskobu.

Zadane testove riješili su s više pogrešaka nego prvi put.

Američki stručnjaci objasnili su kako stalna potreba za mobitelom proizlazi iz činjenice da preko njih imamo pristup informacijama, stalnu društvenu interakciju te da osjećamo sigurnost, a strah od potencijalnog gubitka tako važne sprave objašnjava navedene psihološke simptome te osjećaj tjeskobe.

19.01.2015. 13:29:00
Novi komentar
nužno
nužno