« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
WTF?!

Facebookovi roboti ugašeni zbog misterioznih razgovora

Facebook je prekinuo ekspriment s ljudskim robotima nakon što su počeli razgovarati nepoznatim jezikom koji samo oni razumiju

Zuckerbergova ekipa se preplašila
Zuckerbergova ekipa se preplašila (Screenshot)
Više o

Facebook

,

roboti

,

umjetna inteligencija

,

jezik

Facebook je u sklopu svog programa razvoja umjetne inteligencije napravio dva ljudska robota, Alice i Boba, koji su vrlo brzo razvili svoju verziju jezika, potpuno suprotnu onome što im je programirano, pa su neslavno završili svoj život - gašnjem.

Naime, roboti su dobili upute da pregovaraju oko jednostavnih stvari, imajući slobodu koristiti kratice, odnosno pojednostaviti razgovor. No - pokazat će se - bila je to samo namjera, koja nije sprovedena u djelo. 

Komunikacija između dva ljudska robota nije bila plodonosna. Iako su sofisticirani roboti kreirali vlastitu verziju engleskog jezika, lingvisti ističu da se tu ipak ne radi o jeziku koji bi mogli koristiti ljudi kako bi efikasnije komunicirali. 

Istraživač Mike Lewis objasnio je razlog zašto su nagli prekinuli eksperiment. "Kompanija je odlučila ugasiti robote jer je naša namjera bila da oni mogu razgovarati s ljudima. Uočili smo da se ponašaju drukčije od onoga što smo htjeli."

Facebookov eksperiment nije jedini u kojemu su ljudski roboti kreirali vlastiti jezik. Umjetnu inteligenciju razvija i Google, iz kojeg ističu da su zadovoljni razvojem te da će nastaviti s takvim projektima.

13.08.2017. 09:44:00
Novi komentar
nužno
nužno