« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NEGATIVNI STATUSI

Facebookova studija: Parovi u otvorenim vezama su najnesretniji

Popularni servis uspoređivao je broj pozitivnih statusa sa ljubavnim statusima i došao do zanimljivih zaključaka

Fotografija vijesti
Više o

sreća

,

Facebook

,

ljubavne veze

,

ljubavni status

Koja je tajna sreće? U činjenici da dvije osobe imaju normalnu vezu u sigurnosti rutine ili u otvorenoj vezi koju karakteriziraju turbulentna zbivanja, puno nekontroliranih osjećaja i nerazumnih izazova?

Je li bolje biti u kompliciranoj vezi ili biti udovac? Ili je možda najbolje biti single? Studije o sreći (i ljubavi) brojne su, a znanstvenici, istraživači, sociolozi i ostali već dugi niz godina pokušavaju odrediti neki koeficijent na temelju kojega bi se ona mogla mjeriti.

Realno gledajući, tko drugi ima pristup tolikoj bazi podataka o ljubavnim odnosima kao što ima Facebook? Sa svojih 400 milijuna korisnika, Facebook predstavlja pravi zlatni rudnik informacija koje se mogu iskoristiti za analize sreće u kontekstu ljubavi. Tako je ovaj popularni servis odlučio napraviti klasifikaciju sreće temeljenu na ljubavnom statusu kako bi se otkrilo koje osobe su najsretnije i koje su to okolnosti u kojima se ljudi osjećaju najzadovoljnijima. Studija je ustvari vrlo jednostavna - uspoređivali su se svi pozitivni statusi s brojem korisnika i sa ljubavnim statusom naznačenim na profilu tih istih korisnika.

Kriterij ljubavnog statusa označen je nazivima koje je ponudio sam Facebook: single, u vezi, zaručeni, vjenčani, udovci, u kompliciranoj vezi, u otvorenoj vezi.

Ispalo je da najnegativnije statuse imaju osobe koje su otvorenim vezama što sugerira da su te osobe najnesretnije. Tu prednjače muškarci koji u otvorenim vezama najčešće izvuku deblji kraj i koji su zbog takvog načina života izloženi pritisku konkurencije i natjecateljstva (općenito se smatra da je ženama lakše doći do partnera nego muškarcima). Pokazalo se također da su udovci i osobe u kompliciranim vezama sretniji od osoba u otvorenim vezama. Samci su imali svoje teške i depresivne trenutke, ali ne u tako drastičnoj mjeri. Najsretniji su oni koji su u normalnim stabilnim vezama, odnosno braku i to usprkos uvriježenom mišljenju da su takve veze dosadne i naporne.

18.02.2010. 11:20:09
Novi komentar
nužno
nužno