« Život
objavljeno prije 8 godina
UPS!

Facebook zna previše o vama

Facebook o vama zna jako puno - većina toga su stvari koje ste podijelili s prijateljima, no tu postoji i mračna strana koju ne smijete zanemariti

Facebook o vama zna sve
Facebook o vama zna sve (Facebook)
Više o

Facebook

,

informacije

,

privatnost

,

postavke privatnosti

Facebook prikuplja informacije o svojim korisnicima i ima ih toliko da od toga vrlo lijepo živi i tvrtka i njeni dioničari, a najgore od svega je činjenica da im vi te informacije dajete na tanjuru, dobrovoljno ...

Velik broj informacija pohranjenih na toj društvenoj mreži i koje se dijeli uokolo mogle bi se koristiti u zle svrhe i zato je važno da budete oprezni i pazite što objavljujete. Ako nište drugo, budite barem svjesni svega što ste predali Facebooku. Možda ne želite izbrisati sve, ali dobro je znati što dijelite.

Adresa - jednostavno pitanje: biste li svoju adresu dali nekome strancu? Ne biste. Ljudi na Facebooku često ostave svoju adresu kada planiraju neki događaj. Ako trebate nekome reći gdje živite, najbolje je to napraviti putem privatnih poruka.

Gdje ste radili i gdje ste se školovali - zgodan način za pronalaženje starih prijatelja i kolega koje dugo niste vidjeli. Čak vam može pomoći i u pronalasku novog posla, ali isto tako vas lakše može pronaći bilo tko jer se pojavljujete u različitim pretragama i grupama.

Interesi - nešto što Facebooku najviše koristi - prikuplja sve što misli da bi vas moglo zanimati i na temelju toga određuje koje će vam reklame pokazivati. To se radi tako da vas Facebook ohrabruje da lajkate određene stvari tako da se pojavljuju na vašem profilu, a onda na temelju toga pogađa što bi vas još moglo zanimati ili kojim se aktivnostima bavite.

Rođendan - rođendani na Facebooku su tradicionalni: svi na vašem zidu vam čestitaju, a nakon toga morate slati poruke i svima se zahvaljivati. No vaš rođendan može biti i opasan podatak jer je riječ o osjetljivoj informaciji koja ljudima može dati jednostavan pristup vašem bankovnom ili drugim računima. Zato ga je bolje ne objavljivati!

Facebooku morate dati datum vašeg rođendana kako bi se dokazalo da ste dovoljno stari, no ta informacija ne mora biti vidljiva na vašem profilu.

Stari, sramotni podaci - ovo nije toliko pitanje sigurnosti i privatnosti, već očuvanja ponosa. Facebook broji već dosta godina i uvelike se promijenio, a samim time i vi. To može značiti da na njemu imate kojekakvih podataka, fotografija ili videa zbog kojih vam je neugodno. Mudro bi bilo provjeriti što ste sve objavljivali kroz godine i odstraniti neugodnosti.

16.05.2016. 11:23:00
Novi komentar
nužno
nužno