« Hi-tech
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
NOVOSTI

Facebook premalo radi na diskriminaciji

Facebook Inc ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije na svojim platformama i neke njegove odluke bile su štetne za ljudska prava, ocjenila je neovisna revizija koju je angažirala sama tvrtka, piše u srijedu New York Times

Nije se baš pretrgao...
Nije se baš pretrgao... (Arhiva)
Više o

diskriminacija

,

Facebook

Revizorski nalaz mogao bi biti dodatan pritisak na tvrtku koja je već suočena s bojkotom nekih 900 oglašivača, a među njima su i veliki brandovi poput Coca Cole, zbog optužbi boraca za građanska prava da tvrtka promiče govor mržnje.

"Mnogi aktivisti za ljudska prava obeshrabreni su, frustrirani i ogorčeni jer godinama pozivaju tvrtku da učini više kako bi poboljšala jednakost i borbu protiv diskriminacije i pritom očuva slobodu govora", piše američki dnevnik pozivajući se na izvješće.

Facebook je angažirao Lauru Murphy, bivšu direktoricu Saveza američkih građanskih sloboda da provede reviziju politike građanskih prava u 2018 godini. Time je internetski div odgovorio na brojne kritike u području zaštite osobnih podataka, poticanja nasilja, nedovoljne transparentnosti u političkom oglašavanju.

Glasnogovornik Facebooka rekao je da je revizija "temeljita analiza koja pokazuje kako možemo ojačati i poboljšati građanska prava na svakoj razini naše tvrtke - no to je tek početak putovanja, a ne kraj".

"Sve je jasnije da je pred nama dug put", rekao je.

Revizija je ocijenila da Facebook olako političare oslobađa poštivanja propisa i dopušta im širenje dezinformacija te govor koji je štetan i dijeli društvo, pa čak i poziva na nasilje.

U usporedbi sa svojim konkurentima Facebook je prema političkom govoru odabrao ležeran stav, posebice u svibnju kada je objavu američkog predsjednika Donalda Trumpa ostavio bez komentara za razliku od Twittera koji je tu objavio okvalificirao kao poticanje na nasilje.

Organizatori bojkota oglašavanja, a među njima su Antidifamacijska liga (ADL) i Nacionalni savez za promicanje prava obojenih ljudi (NAACP), više od sat vremena razgovarali su videovezom s osnivačem Facebooka Markom Zuckerberg i glavnom direktoricom Sheryl Sandberg u utorak te su nakon sastanka rekli da ne vide "u tvrtki spremnost na akciju".

09.07.2020. 08:29:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.07.2020. 10:23
    sretan sam šta ga nemam
Novi komentar
nužno
nužno