« Biznis
objavljeno prije 12 godina
AKVIZICIJE

Facebook kupuje Operu?

U pokušaju da postane jedno mjesto za sve, Facebook ide u nove kupovine ojačan sredstvima iz javne ponude dionica

Zna li Zuckerberg što radi?
Zna li Zuckerberg što radi? (Arhiva)
Više o

opera

,

Facebook

,

Instagram

,

browser

,

preglednik

Koliko zapravo vrijedi Facebook pitanje je koje si svakodnevno postavlja svaki broker na svijetu, pokušavajući shvatiti što da radi s dionicama tvrtke koje rasprodaje i njen vlasnik. Ideja da Facebook vrijedi sto milijardi dolara očito je prenapuhana, no koliko, to se nitko ne usudi reći.

U jeku panike oko tužbi, Facebook se prema riječima insajdera bavi akvizicijama, a prvi na redu za pražnjenje kase napunjene dolarima malih naivnih ulagača je Opera Software. Nekad ugledan browser, koji i dalje ima određen broj poklonika, ne zahtijeva previše razvoja, a mogućnost ugrađivanja Facebookovih funkcionalnosti napravilo bi ga konkurentom Google Chromu koji bi imao potencijal.

Bitka Facebooka za status poželjne dionice na ovaj se način nastavlja, jer glasine kako zapravo vrijedi tek šestinu početne cijene mogle bi se pokazati točnima. Uzmimo za primjer činjenicu da je Facebook prošle godine zaradio čistih milijardu dolara. Zvuči sjajno, no INA je zaradila dvije i pol milijarde dolara. Facebook trenutno vrijedi kao Mercedes i BMW zajedno, a samo je Mercedes prošle godine imao skoro sto milijardi dolara prometa.

Zuckerberg je, u trenutku kad su banke koje su organizirale IPO na privatnim ručkovima javljale institucionalnim investitorima da su prognoze za dionicu prenapuhane, iskrcao milijardu dolara za Instagram, da bi tri tjedna kasnije objavio svoju vlastitu aplikaciju za fotografije za iPhone i iPad. Gubi li se to lagano Zuckerberg?

Kad se sjetimo IPO-a Googla, vidimo da tu nešto ne štima. Google je IPO organizirao sam, bez pohlepnih bankara u pozadini, dionica je krenula s vrijednošću od 100 dolara, nikad nije pala ispod toga, a trenutna vrijednost je blizu 600 dolara, 8 godina kasnije ... Zuckerberg bi morao biti pravi čarobnjak da napravi desetinu toga.

26.05.2012. 10:02:51
Novi komentar
nužno
nužno