« Svijet
objavljeno prije 9 mjeseci i 21 dan
ZANIMLJIVO

Evo što trebate znati o SP-u u ženskom nogometu

Žensko svjetsko prvenstvo moglo bi biti najnapetije u zadnjih nekoliko godina: s više sudionika i većim šansama za autsajdere da osvoje titulu. DW analizira zašto je to tako...

FIFA Womens World Cup
FIFA Womens World Cup (Arhiva)
Više o

ženski nogomet

,

SP u ženskom nogometu

Svjetsko prvenstvo u ženskom nogometu počinje 20. srpnja u Australiji i Novom Zelandu i bit će po mnogo čemu najveće do sada: s 32 reprezentacije ove godine sudjeluje najviše zemalja, novčane nagrade će biti veće i već je prodano više ulaznica nego za turnir u Francuskoj 2019.

Osam novih timova nada se senzaciji

Čak četvrtina reprezentacija sudjeluje po prvi put na nekom svjetskom prvenstvu u ženskom nogometu. To pokazuje da zanimanje za ovaj sport raste širom svijeta. Na prvom SP-u 1991. u Kini natjecalo se samo 12 reprezentacija. Mnogi novi timovi su došli s ciljem da osvoje pobjednički pokal.

Jedan od njih je onaj iz Zambije. U zadnjoj prijateljskoj utakmici prije svoje premijere na SP-u Zambijke su u lipnju pobijedile njemačku žensku reprezentaciju, koja je na drugom mjestu svjetske rang-liste. I time su se pobrinule za senzaciju.

Portugal, koji je s oba finalista iz 2019. godine - SAD-om i Nizozemskom - u skupini E, u posljednjoj utakmici prije odlaska na Novi Zeland postigao je uz jaku defenzivnu igru protiv europskih prvakinja iz Engleske neriješeni rezultat.

Naravno, razlike između velike pozornice svjetskog nogometa i prijateljskih utakmica su ogromne. No svih osam novaka na SP-u - Haiti, Irska, Maroko, Panama, Filipini, Portugal, Vijetnam i Zambija - u svom sastavu imaju igračice iz velikih europskih klubova, SAD-a i Latinske Amerike, pa zato i te kako mogu predstavljati opasnost za velike nogometne nacije.

Velike nacije i problemi s ozljedama

Ove godine puno se izvještava o vrhunskim nogometašicama koje su zadobile teške ozljede i zato neće sudjelovati na SP-u. Engleskoj kapetanici Leah Williamson je u travnju puknuo križni ligament i time je nakon Beath Mead (također ozljeda križnog ligamenta) i Fran Kirby (operacija koljena) treća igračica pobjedničkog tima s Europskog prvenstva 2022. koja neće nastupiti na SP-u.

I francuska reprezentacija se mora odreći nekoliko zvijezda: krilo Delphine Cascarino i napadačica Marie-Antoinette Katoto neće putovati na SP. A i vezna igračica Amandine Henry morala je zbog ozljede otkazati sudjelovanje samo 13 dana prije početka SP-a.

Sve skupa više od 20 nogometašica iz 16 zemalja neće moći igrati na ovom prvenstvu. Zato vrhunski timovi nisu više opasni kao ranije, jer su zbog brojnih ozljeda morali mijenjati sastav. No njihove šanse za osvajanje titule su i dalje velike.

Problemi s nogometnim savezima

Probleme su stvarale i svađe nogometašica i njihovih krovnih saveza. Olimpijske pobjednice iz Kanade u veljači su kratko vrijeme štrajkale, prije nego što su se pod prijetnjom sankcija od strane Kanadskog nogometnog saveza morale vratiti na teren. Ondje se već više od godinu dana vodi borba za iste plaće, jednak tretman i iste uvjete rada za ženske i muške nogometne timove.

Kanadska kapetanica Christine Sinclair je priznala da je stalno natezanje njezinog tima i nacionalnog nogometnog saveza ometalo pripreme za SP. Ona je rekla da su ova neriješena pitanja utjecala na stavove reprezentacije i njezinih članica.

Prosvjed protiv trenera i trenerica u Europi

U Europi su pak i Francuskinje i Španjolke tražile promjene na trenerskoj klupi - no s vrlo različitim rezultatima. To se također odrazilo na njihove pripreme.

Bivša francuska izbornica Corinne Diacre je otpuštena nakon što je više igračica napustilo reprezentaciju uz obrazloženje da je između njih i izbornice nastao „veliki jaz" koji je „dostigao točku s koje više nije bilo povratka".

Drugačija je situacija bila u Španjolskoj. 15 najboljih nogometašica je odbilo igrati u timu izbornika Jorgea Vilde, jer su mu predbacile da je stvorio kulturu koja se negativno odražava na njihovo psihičko zdravlje. No Španjolski nogometni savez je odbio otpustiti izbornika. Nakon 10-mjesečnog štrajka na kraju je 12 od tih 15 igračica ipak pristalo na sudjelovanje na SP-u. Među one tri koje su odbile je i Mapi Leon, zvijezda pobjednika Lige prvaka Barcelone.

To što neke od najboljih igračica svijeta nisu na ovom prvenstvu moglo bi omogućiti drugim nogometašicama da se dokažu i proslave u Australiji i Novom Zelandu.

 

Piše: Kalika Mehta/DW
21.07.2023. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno