« Film
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
NEMILOSRDNI GADOVI

Everest: film koji gledatelje dovodi do samog vrhunca - dosade

Ne čudi da je Hollywood u kroničnom nedostatku svježih ideja posegnuo za ekranizacijom istinite katastrofe kad je u svibnju 1996. u samo dva dana nakon iznenadne oluje poginulo čak osam penjača na mitski Mt. Everes

Film Everest uspavao je Nemilosrdne gadove
Film Everest uspavao je Nemilosrdne gadove (Screenshot)
Više o

Nemilosrdni gadovi

,

filmska recenzija

,

film Everest

Povijest planinarsko - sniježnoistraživačkih filmova začuđujuće je oskudna s obzirom na atraktivnost koju bi mogli potencijalno pružiti.

Kao najkvalitetnije možemo spomenuti dokumentarce „Touching the Void" (film Kevina MacDonalda o dvojici planinara koji su 1985. zapeli u Andama), „The Great White Silence" (legendarni nijemi materijal koji je snimio Herbert Ponting dok je pratio Scottovu ekspediciju na Južni Pol) i „Everest" (najuspješniji film u IMAX formatu svih vremena), dok su igrani uglavnom završavali na granici trasha. Sjetimo se samo groznog „Vertical Limita", Stallonea kako visi sa stijene u „Cliffhangeru", ili Herzogove sramote „Scream of Stone".

 „The Eiger Sanction" u kojem Clint Eastwood glumi profesionalnog ubojicu koji se prekvalificirao u profesora likovnog sklonog alpinizmu zaslužuje svoj posebni tekst...

Zato ne čudi da je Hollywood u kroničnom nedostatku svježih ideja posegnuo za ekranizacijom istinite katastrofe kad je u svibnju 1996. u samo dva dana nakon iznenadne oluje poginulo čak osam penjača na mitski Mt. Everest.

Jedan od članova četiri komercijalne vođene ekipe koje su se isti dan penjale na vrh (čak 34 ljudi) bio je i američki pisac i novinar Jon Krakauer (poznat među domaćim eskapistima kao autor knjige „Into the Wild"), koji je napisao jednu od čak sedam knjiga o ovoj tragediji.

Cijelu recenziju pročitajte na portalu Nemilosrdni gadovi

20.09.2015. 16:30:00
Novi komentar
nužno
nužno