« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ISTRAŽIVANJE INVAZIJE

Europska povjerenica za sigurnost opravdava Tonyja Blaira

Blair je bio naš premijer i napravio je ono što mu se tada činilo dobrim, a iza donešene odluke treba se stajati, izjavila je Catherine Ashton

Catherine Ashton
Catherine Ashton (Wikipedia)
Više o

Velika Britanija

,

Tony Blair

,

Catherine Ashton

,

invazija na Irak

Visoka povjerenica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u srijedu je pred istražnim povjerenstvom koje istražuje opravdanost britanske uloge u ratu u Iraku, pokazala odanost bivšem britanskom premijeru Tonyju Blairu u pogledu njegove odluke o ulasku u rat zajedno s Amerikancima.

Ashton je 2003. bila članica vlade bivšega laburističkog premijera, na mjestu državne tajnice za obrazovanje. Za razliku od svoje kolegice Claire Short, koja je 2003. bila ministrica za međunarodni razvoj te je u utorak pred povjerenstvom kazala da britanski premijer Tony Blair nije članove svoje vlade izvještavao o planovima za napad na Irak te da je najviši vladin pravni savjetnik doveo ministre u zabludu u pogledu legalnosti rata protiv Iraka, Ashton se nije distancirala od tada donesenih odluka.

"Tada sam bila članica vlade, no nisam raspolagala svim informacijama koje su dovele do odluke o stupanju u rat s Irakom", objasnila je Ahston, kazavši također kako smatra da "treba biti uz članove vlade kada oni zajedno odluče da je nešto opravdano".

"Tony Blair bio je naš premijer. Napravio je ono što je mislio da je tada dobro i još uvijek u to vjeruje. Ja sam bila članica vlade i poduprla sam donesenu odluku. Dakle, odluka je bila donesena, a ja smatram da iza njih treba stati", rekla je Catherine Ashton. (hina/metro-portal)

03.02.2010. 13:15:17
Novi komentar
nužno
nužno