« Putovanja
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Europljani potroše tjedan dana u godini putujući na posao

Čak 180 sati potroši se na dolazak i odlazak s posla u Europi; Britanci putuju najkraće dok Belgijanci provode najviše vremena u dnevnim migracijama

Koliko se putuje na posao
Koliko se putuje na posao (Samsung)
Više o

vrijeme

,

putovanja

,

odlazak na posao

Svaki dan milijuni ljudi u Europi se probude, ustanu iz kreveta, obuku i kreću na posao. Europljani prosječno troše nešto manje od 45 minuta putujući svaki dan na posao i s posla, što znači da provedu više od sedam punih dana putujući svake godine, pokazalo je nedavno istraživanje koje je proveo Samsung Electronics.

Kako dani postaju kraći a zimsko vrijeme postavlja svoje uvjete, od 40 posto europskih putnika koji redovno koriste javni gradski prijevoz za dnevne obveze, gotovo polovica njih je u potrazi za inovativnim načinima kako bi ovo „neproduktivno" vrijeme pretvorili u nešto što bi ih ispunjavalo i pomoglo im učiniti dnevne migracije zanimljivijima.

Istraživanje koje je proveo Samsung Mobile Europe utvrdilo je da se prosječno putovanje s posla i nazad znatno razlikuje diljem Europe. Belgijanci su tako zabilježili najduže putovanje, svakodnevno putujući 52 minute i 48 sekundi, u usporedbi s radnicima u Velikoj Britaniji koji su zabilježili najkraće dnevno putovanje od 36 minuta i 53 sekunde.

PROSJEČNO UTROŠENO VRIJEME PUTOVANJA ZA SVAKU EUROPSKU ZEMLJU

Belgija 52,80 minuta

Švicarska 42,36 minuta

Italija 51,89 minuta

Poljska 41,86 minuta

Španjolska 51,63 minuta

Portugal 41,80 minuta

Grčka 49,40 minuta

Rumunjska 41,36 minuta

Austrija 47,51 minuta

Njemačka 39,62 minuta

Nizozemska 42,50 minuta

Velika Britanija 36,88 minuta

Većina putnika redovito koristi automobil (61 posto). Nešto više od deset posto ispitanika služi se biciklom kao omiljenim prijevoznim sredstvom dok 20 posto na posao odlazi pješice. Broj pješaka se u zimskim mjesecima znatno smanjuje, kako zbog lošijih vremenskih uvjeta sve više zaposlenih koristi javni gradski prijevoz. 23 posto Belgijanaca i 23 posto Talijana najviše voli putovati vlakom, dok 37 posto poljskih putnika preferira autobus.

Kako bi svoje putovanje na posao i s posla učinili zanimljivijim, 64 posto Europljana uglavnom sluša glazbu, dok ostatak provodi vrijeme na gledanje prolaznika ili ne radeći apsolutno ništa.

- S više od 150 milijuna putnika koji dnevno putuju na posao i s posla, ukupan broj dana izgubljenih na prijevoz brzo prerasta u godine izgubljenog vremena. Kada bi se zbrojio ukupan broj sati potrošenog na prijevoz došli bismo do brojke od 13.000 godina izgubljenog vremena - rekao je Belizar Zečić, voditelj odjela telekomunikacija u hrvatskom predstavništvu Samsung Electronics.

Moderni putnici nisu baš bili zainteresirani za tehnologiju koja ih je trebala zabavljati za vrijeme njihovog putovanja pa se samo šačica putnika, točnije dva posto njih koristi tablete a čak se tri posto putnika služi laptopima za vrijeme 45-minutne dnevne migracije.

- Sada se, više nego dosad, putnicima nudi prilika da u potpunosti iskoriste vrijeme koje korisnici provedu putujući na posao i s posla, upotpunjujući ga sa zabavnim sadržajem - zaključuje Zečić.

Samsung je za novi Galaxy Tab S sklopio partnerstvo s tvrtkama poput Netflixa, Deezera i Marvela, kako bi udovoljio različitim vrstama zabave koju putnici vole. Super AMOLED, najbolji ekran na tržištu, obogaćuje život bojama i sadržajem, tako da putnici mogu gledati apsolutno sve, od romantične komedije do blockbustera iz svojih udobnih sjedala u vlaku te tako pretvaraju svoje putovanje u nešto čemu se iznova raduju svaki dan.

18.12.2014. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Dean
    24.01.2015. 22:14
    Znači da se ljudski život stvarno bazira na onoj "kuća - pos'o", istina je da se je nekada radilo da bi se moglo živjeti, danas, radimo i putujemo da bi smo mogli preživjeti, a velike kompanije u tome vide korist, kako ne iskoristiti milijune vozila i ljude u njima za probitak svojih proizvoda koji će "skratiti" to putovanje.
Novi komentar
nužno
nužno