« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
NATEZANJA

EU želi zadržati Veliku Britaniju

Na sastanku na vrhu EU-a raspravljat će i o željama britanskog premijera vezanima uz reformu Unije. Cameron naime uoči referenduma pokušava uvjeriti svoje sugrađane da je budućnost Velike Britanije u Europskoj uniji.

Za ili protiv EU?
Za ili protiv EU? (Wikipedia)
Više o

Velika Britanija

,

EU

,

David Cameron

,

Brexit

Ova tema bi šefovima državama i vlada mogla pokvariti apetit. Baš za vrijeme radne večere po prvi put će se razgovarati o britanskoj listi s reformskim željama. David Cameron pod hitno treba nekoliko dubinskih promjena u odnosima s EU-om kako bi kod kuće uvjerio građane da na referendumu glasuju za ostanak Velike Britanije u Uniji. Ali sve kad bi i htjeli: predsjednici država i vlada ne mogu mu pomoći tako brzo. Odluke će se donositi najranije na sastanku na vrhu u veljači.

Cameron između dvije vatre

Premijer Cameron nalazi se na udaru kritike antieuropskih medija. Tako list „Sun" piše da je premijer „kukavica i bijednik". „Daily Mail" od njega traži pokazivanje odlučnosti i tvrdi da se njegovi pokušaji što se tiče reformi Unije „sve više pretvaraju u farsu". Lijevo liberalni „Guardian" ocjenjuje Cameronov zahtjev za nepriznavanjem prava radnika iz drugih članica EU-a na određena socijalna davanja kao „glupu ideju iz skromne glave na čelu jedne kaotične vlade". Protivnici Europe iz njegove vlastite stranke također kritiziraju vlastitog premijera jer žele daleko više, naime vraćanje nadležnosti i suvereniteta iz Bruxellesa u London.

Što želi britanski premijer?

Glavni problem je zahtjev Davida Camerona da se zaposlenicima iz drugih članica EU-a u Velikoj Britaniji u prvih četiri godine uskrate socijalna davanja. To krši zabranu diskriminacije. Više istočnoeuropskih zemalja već je priopćilo Cameronu da neće podržati taj zahtjev. Rješenje bi mogao biti prijedlog Europske komisije koja će u proljeće i sama predložiti reformu prava građana EU-a u drugim članicama. I tu je predviđeno ograničenje, ali samo do šest mjeseci. Pitanje je hoće li to Cameronu biti dovoljno.Veliki dio Cameronovih tzv. reformskih želja je moguće ispuniti. EU može smisliti formule za veću konkurentnost i zemlje u kojima euro nije valuta bolje zaštititi od posljedica odluka eurozone. Moguće je i uvođenje šireg prava na suodlučivanje za nacionalne parlamente. I na kraju, EU bi mogao Britance izostaviti iz izreke o „sve užoj Uniji" koja se navodi u ugovorima o EU-u. Sve te izmjene su pravno složene, ali su izvedive. No moguće je samo ono što ne mijenja sadržaj ugovora o Europskoj uniji, budući da je dogovoreno da neće biti promjene ugovora.

Politička volja postoji

„S jedne strane, mi želimo postići dogovor kojim britanska vlada na planiranom referendumu može uspješno vrbovati za ostanak u Europskoj uniji", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u svom jučerašnjem (16.12.) govoru pred njemačkim parlamentom u Berlinu. No s druge strane, dodala je kancelarka, ne smiju se dovesti u pitanje načelo slobode kretanja i zabrana diskriminacije. Vlada u Berlinu je istaknula kako želi ostanak Velike Britanije u Uniji i obećala pomoć. Ali je istovremeno naglasila kako se na kraju mora pripremiti paket reformi koje odgovaraju Cameronu, ali i cijelom EU-u.

I njemački zastupnik u Europskom parlamentu David McAllister je potvrdio da svih 27 članica želi ostanak Britanaca u Uniji. Većina njih je spremna na određene ustupke, kaže ovaj zastupnik koji iza kulisa djeluje kao osoba za kontakte između Berlina i Londona. Zato smatra da je sada red na pravnicima iz Bruxellesa da pokažu kreativnost. No i McAllister ne vjeruje u mogućnost ispunjavanja britanske želje da se ograniče socijalna davanja za državljane drugih članica EU-a koji rade u Velikoj Britaniji.

Brexit je moguće spriječiti

Mnogi Cameronovi problemi imaju korijen u internoj britanskoj raspravi u kojoj mu EU ionako ne može pomoći, kaže Fabian Zuleeg iz Centra za europske političke studije u Bruxellesu. Posebno problematičnim smatra to što je ostalo još relativno malo vremena. Što se tiče ograničavanja prava zaposlenih iz EU-a, Zuleeg smatra da je tu rješenje ne samo pravno, nego i politički teško postići. Jer, riječ je o jednom od temeljnih načela EU-a, o slobodi kretanja unutar Unije. Udovoljavanje britanskom zahtjevu bi bilo moguće samo u slučaju kada bi London i za svoje vlastite građane uveo takvo ograničenje.

Prema mišljenju ovog politologa, svejedno kako će izgledati rezultati iz Bruxellesa, euroskeptici će kod kuće nastaviti raditi protiv Camerona. Zuleeg kaže da pogotovo skandinavske zemlje signaliziraju želju za postizanjem kompromisa, a i Irska je zainteresirana za ostanak Britanaca u EU-u. Mnogo toga će ovisiti i o tome kako će Cameron kod kuće predstaviti paket reformi, naglašava Zuleeg: „On mora izgledati vrlo važno, tako da se u britanskoj javnosti prihvati kao uspjeh."

I još nešto se ne smije zaboraviti u britanskim političkim raspravama: tko Veliku Britaniju tjera na izlazak iz EU-a, ugrožava i budućnost Ujedinjenog Kraljevstva. Naime, škotska stranka SNP je već najavila da će, ako se to dogodi, tražiti raspisivanje referenduma o odvajanju Škotske od Londona. Dakle, za sve sudionike je puno toga na kocki.

Piše: Barbara Wesel/DW
19.12.2015. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno