« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
ZATVARANJE

EU želi suspendirati Schengen na dvije godine?

Ministri unutarnjih poslova Europske unije pozvali su u ponedjeljak Europsku komisiju da pripremi pravnu i političku podlogu za moguću uspostavu graničnih kontrola unutar schengenskog prostora na do dvije godine,

Hoće li biti suspenzije Schengena?
Hoće li biti suspenzije Schengena? (Arhiva)
Više o

Schengen

,

zatvaranje granica

,

kontrola granica

Ministri unutarnjih poslova okupili su se u ponedjeljak na neformalnom sastanku u Amsterdamu, pod predsjedanjem nizozemskog ministra za migracije Klaasa Dijkhoffa, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a u ovom polugodištu.

Dijkhoff je izjavio da su se ministri složili oko zahtjeva Europskoj komisiji da pripremi podlogu za korištenje članka 26 Zakonika o schengenskim granicama.

Taj članak predviđa mogućnost uvođenja kontrole na unutarnjim granicama i do dvije godine u slučaju da postoje ozbiljnije manjkavosti na vanjskim granicama Schengena.

Pod pritiskom masovnog priljeva migranata u Europsku uniju do sada je šest zemalja uvelo privremene granične kontrole. Granična kontrola na unutarnjim schengenskim granicama može se privremeno uspostaviti u slučaju sigurnosnih prijetnja i zbog izvanrednih događaja, a može potrajati do tri mjeseca, s mogućnošću produženja na još tri mjeseca.

No, u svim takvim slučajevima jednostranog djelovanja, članice Schengena moraju o tome obavijestiti Europsku komisiju i druge članice te navesti razloge koji su ih naveli na taj potez.

26.01.2016. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno