objavljeno 26.01.2016. 08:01:00
ZATVARANJE

EU želi suspendirati Schengen na dvije godine?

Ministri unutarnjih poslova Europske unije pozvali su u ponedjeljak Europsku komisiju da pripremi pravnu i političku podlogu za moguću uspostavu graničnih kontrola unutar schengenskog prostora na do dvije godine,

Hoće li biti suspenzije Schengena?
Hoće li biti suspenzije Schengena? (Arhiva)

Ministri unutarnjih poslova okupili su se u ponedjeljak na neformalnom sastanku u Amsterdamu, pod predsjedanjem nizozemskog ministra za migracije Klaasa Dijkhoffa, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a u ovom polugodištu.

Dijkhoff je izjavio da su se ministri složili oko zahtjeva Europskoj komisiji da pripremi podlogu za korištenje članka 26 Zakonika o schengenskim granicama.

Taj članak predviđa mogućnost uvođenja kontrole na unutarnjim granicama i do dvije godine u slučaju da postoje ozbiljnije manjkavosti na vanjskim granicama Schengena.

Pod pritiskom masovnog priljeva migranata u Europsku uniju do sada je šest zemalja uvelo privremene granične kontrole. Granična kontrola na unutarnjim schengenskim granicama može se privremeno uspostaviti u slučaju sigurnosnih prijetnja i zbog izvanrednih događaja, a može potrajati do tri mjeseca, s mogućnošću produženja na još tri mjeseca.

No, u svim takvim slučajevima jednostranog djelovanja, članice Schengena moraju o tome obavijestiti Europsku komisiju i druge članice te navesti razloge koji su ih naveli na taj potez.

26.01.2016. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/eu-zeli-suspendirati-schengen-na-dvije-godine/96174/