« Biznis
objavljeno prije 10 mjeseci i 5 dana
EU

EU želi surađivati s Kinom

Europska unija je zaključila da s Kinom želi surađivati na temelju jednakih tržišnih uvjeta i smanjiti rizik od ovisnosti od te zemlje i diverzificirati dobavne lance

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

EU

,

Kina

,

suradnja

"Europska unija i Kina i dalje su važni trgovinski i gospodarski partneri i EU će nastojati osigurati jednake tržišne uvjete, kako bi trgovina i ekonomski odnosi bili uravnoteženi, recipročni i obostrano korisni", navodi se u zaključcima koje su čelnici država članica usvojili na kraju svoga samita u petak.

"Europska unija nastavit će smanjivati kritičnu ovisnost i ranjivost, uključujući i u pogledu opskrbnih lanaca, te će smanjiti rizik i diversificirati gdje je potrebno i primjereno", tvrdi se u zaključcima u kojima se još dodaje da se Europska unija ne želi "odvojiti" od Kine ili "okrenuti prema sebi".

I njemački kancelar Olaf Scholz naglasio je potrebu smanjivanja ovisnosti i istodobnog nastavka suradnje s Kinom. "Moramo spriječiti stratešku ovisnost. Tvrtkama će trebati nekoliko godina da diversificiraju dobavne lance", rekao je Scholz dodajući da je potrebno nastaviti s ekonomskom suradnjom u više područja, uključujući klimatske politike i sigurnosti hrane.

03.07.2023. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno