« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
LOŠE...

EU upozorava na rekordne razine CO2 i metana u atmosferi

Protekla je godina bila jedna od najtoplijih ikad, a razine CO2 i metana u atmosferi rekordne, upozorila je ponedjeljak Služba za klimatske promjene europskog programa Copernicus (C3S), pozivajući na promjene

Stanje je kritično
Stanje je kritično (Arhiva)
Više o

CO2

,

klimatske promjene

,

metan

Globalno, prošla je godina bila peta najtoplija otkako se vode mjerenja, s prosječnom temperaturom 1,1 do 1,2 stupnjeva Celzijevih višom od razina u razdoblju od 1850. do 1900. godine.

Zadnjih sedam godina bile su najtoplije do sada, navodi C3S u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Ekstremne vremenske prilike pogodile su prošle godine razne dijelove svijeta, od poplava u Europi, Kini i Južnom Sudanu do požara u Sibiru i SAD-u.

"Ti događaji jasno podsjećaju na potrebu da promijenimo svoje ponašanje, poduzmemo odlučne i učinkovite korake prema održivom društvu i radimo prema smanjenju neto emisija ugljika", rekao je direktor C3S Carlo Buontempo.

Globalne razine CO2 i metana, glavnih stakleničkih plinova, nastavile su rasti dosegnuvši 2021. rekordne iznose.

Razine CO2 u atmosferi dosegnule su 414,3 ppm, što je oko 2,4 ppm više nego 2020., navodi agencija.

Razine metana, osobito snažnog stakleničkog plina, skočile su u zadnje dvije godine, ali ne zna se u potpunosti zašto. Uzrokuju ih proizvodnja nafte i plina, poljoprivreda i močvarna područja.

Europa je 2021. doživjela najtoplije ljeto do sada, nakon toplog ožujka i neobično hladnog travnja koji su uništili voćke od Francuske do Mađarske.

U srpnju i kolovozu mediteranski toplinski udar izazvao je velike šumske požare u Turskoj i Grčkoj. Sicilija je zabilježila novi europski rekord od 48,4 stupnjeva Celzijevih, što još treba službeno potvrditi.

Više od 200 ljudi poginulo je u srpnju u poplavama u zapadnoj Europi. Znanstvenici su zaključili da su poplave najmanje 20 posto vjerojatnije zbog klimatskih promjena.

Tog je mjeseca u poplavama u kineskoj pokrajini Henanu poginulo više od 300 ljudi.

U Kaliforniji se dogodio rekordni toplinski udar i drugi najveći šumski požar u povijesti te države.

10.01.2022. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno