« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
NARAVNO

EU treba podići klimatske ciljeve

Šef europske diplomacije pozvao je u četvrtak najveće svjetske ekonomije da si do klimatskog samita u studenom postave zahtjevnije ciljeve u pogledu smanjenja emisije stakleničkih plinova

Vremena gotovo da i nema...
Vremena gotovo da i nema... (Arhiva)
Više o

EU

,

klimatski ciljevi

Početkom tjedna izvješće UN-a pokazalo je ozbiljnost globalnog zagrijavanja, koje je opasno blizu prelaska granica za koje su države postigle konsenzus da su nužne kako bi se spriječile najteže posljedice klimatskih promjena.

Požari i poplave već izazivaju razaranja, a na Siciliji je u srijedu zabilježila temperaturu od 48,8 Celzijevih stupnjeva, što je prema nekim znanstvenicima možda najveća temperatura u europskoj povijesti.

"Izazov je osigurati da na samitu u Glasgowu sve najveće ekonomije preuzmu dovoljno ambiciozne, mjerljive i provjerljive ciljeve za 2030. i predanost klimatskoj neutralnosti", napisao je u članku Josep Borrell.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će SAD do 2050. postići ugljičnu neutralnost, dok je isti cilj postao zakon na razini EU-a.

Klimatska neutralnost znači ispuštanje samo onoliko stakleničkih plinova koliko se može ukloniti iz atmosfere vegetacijom ili tehnologijama koje apsorbiraju CO2.

Kina, Indija i Rusija su među zemljama koje se suočavaju s međunarodnim pritiskom da povećaju svoje ambicije u pogledu neutralnosti do klimatskog samita UN-a u Glasgowu.

Kao najveća razvijena ekonomija Europska unija ima obvezu biti primjer drugima, kazao je Borrell.

"Kao jedno od ekonomski najrazvijenijih područja u svijetu, mi smo među onima koji emitiraju, i u prošlosti su emitirali, najviše stakleničkih plinova odgovornih za klimatske promjene", poručio je.

22.08.2021. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno