« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
PACKE

EU smatra da je Guantanamo sramota

Guantanamo je postao simbol pretjerivanja u "ratu protiv terorizma" u vrijeme predsjednika Georgea W. Busha

Guantanamo je sramota cijelog zapadnog svijeta
Guantanamo je sramota cijelog zapadnog svijeta (Wikipedia)
Više o

George W. Bush

,

zatvor

,

koncentracijski logor

,

Guantanamo

,

rat protiv terorizma

Europska povjerenica za vanjske poslove Cecilia Malmstroem u petak je nazvala "sramotom" za Sjedinjenje Države što ni deset godina nakon terorističkih napada 11. rujna nisu zatvorile logor Guantanamo, javlja Hina.

"Vrlo smo nezadovoljni, to je mišljenje cijele Europske unije (...) izrečeno u brojnim prigodoma u kontaktu s Amerikancima, sramota je što taj zatvor još nije zatvoren i što zatvorenicima do danas nije suđeno", rekla je novinarima Malmstroem i dodala "podsjećamo prijatelje Amerikance da logor mora biti zatvoren".

Predsjednik Barack Obama potpisao je ukaz o zatvaranju Guantanama odmah po ulasku u Bijelu kuću u siječnju 2009. No iz proračunskih razloga Kongres priječi zatvaranje logora jer odbija izdvojiti novac za prebacivanje zatvorenika iz tog vojnog zatvora na Kubi na američki teritorij ili u treće zemlje.

Otvoren u siječnju 2002., kao zatvor za terorističke osumnjičenike, Guantanamo je postao simbol pretjerivanja u "ratu protiv terorizma" u vrijeme predsjednika Georgea W. Busha. Gotovo 800 ljudi prošlo je kroz njegove ćelije, a danas ih je oko 200.

U tom kontekstu Europska unija ustvrdila je u petak da se legitimna broba protiv terorizma ne smije voditi na uštrb sloboda.

"U zadnjih deset godina, često smo bili suočeni s osjetljivim pitanjem ravnoteže između slobode i sigurnosti. Ne smijemo nikad popustiti težnji da žrtvujemo jedno radi drugoga", rekao je predsjednik Europskog parlamenta (EP) Jerzy Buzek u povodu 10. godišnjice napada na američke ciljeve 11. rujna 2001.

Svi koji vjeruju u demokraciju moraju očuvati "individualne slobode" čak i ako "je terorizam napad na sve nas, napad na naše demokratsko društvo", dodao je Buzek.

EP je ranije osudio sigurnosne mjere koje je SAD donio nakon napada 11. rujna, višekratno je pozivao na zatvaranje logora Guantanamo i osudio "tajne zatvore" koje je organizirala obavještajna agencija CIA.

Osim EP-a i predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izrazili su u petak u porukama u povodu desetgodišnjice 10. rujna sličnu zabrinutost.

"Ne možemo uspjeti u našoj borbi protiv terorizma ako izdamo naše temeljne vrijednosti u Europi u svijetu", poručili su u zajedničkom priopćenju.

09.09.2011. 17:25:54
Novi komentar
nužno
nužno