« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
VODIK

EU daje potpore za vodik

Europska komisija u petak je izvijestila da je odobrila 5,4 milijardi državnih potpora za industriju vodika koja će ujediniti 15 zemalja EU-a i 35 kompanija

Vodik protiv struje
Vodik protiv struje (Arhiva)
Više o

EU

,

vodik

,

industrija vodika

Krovni projekt "IPCEI Hy2Tech" predviđa proizvodnju, skladištenje, transport i distribuciju vodika, te proizvodnju gorivih ćelija i njihovu primjenu u sektoru mobilnosti.

Financiraju ga Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Slovačka i Španjolska, a trebao bi privući i još 8,8 milijardi eura ulaganja privatnih investitora, navodi se u priopćenju EK.

U sklopu "IPCEI Hy2Techa" 35 kompanija, uključujući Alstom, Ansaldo, Bosch, Daimler, Enel, Fincantieri, Orsted i Plastic Omnium, sudjelovat će u realizaciji 41 pojedinačnog projekta, dodaje se.

Očekuje se da će krovni projekt privući još 8,8 milijardi eura ulaganja privatnih investitora, procjenjuje EK.

"Vodik ima ogroman potencijal u budućnosti. To je nezamjenjiva komponenta za diversifikaciju izvora energije i zelenu tranziciju", rekla je potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager u priopćenju.

"Međutim, ulaganje u takve inovativne tehnologije može biti rizično ako ga poduzima samo jedna država članica ili jedna kompanija", istaknula je Vestager.

Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je, među ostalim, da projekt u industriji vodika omogućava udaljavanje EU-a od fosilnih goriva i manju ovisnost o njima.

"Proizvodnja vodika u EU prijeći će tim IPCEI-jem "iz laboratorija u tvornice", a naša industrija pretočit će vrhunsko tehnološko znanje u vodeću poziciju na tržištu", poručio je Breton. 

EU je posljednjih godina dao zeleno svjetlo zajedničkim projektima proizvodnje baterija, mikroelektronike i infrastrukture, dodjeljujući im oznaku važnih projekata od zajedničkog europskog interesa (IPCEI) koji podliježu blažim pravilima o državnim potporama.

17.07.2022. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno