« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
PROBLEMI

Erdogan na listi "neprijatelja slobodnog novinarstva"

Novinari u mnogim zemljama su izloženi cenzuri, represalijama i prijeti im opasnost po život, ocjenjuju Reporteri bez granica. Među "neprijatelje slobodnog novinarstva" sada je uvršten i turski predsjednik Erdogan

Erdogan ima problematičan odnos s medijima
Erdogan ima problematičan odnos s medijima (Arhiva)
Više o

Reporteri bez granica

,

novinari

,

Recep Tayyip Erdogan

Na aktualnoj listi "neprijatelja slobode novinarstva", koju je izradila organizacija Reporteri bez granica, nalaze se 35 šefova država ili vlada, ali i tajne službe, ekstremisti i zločinačke organizacije. Po prvi put je na tom popisu i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Za vrijeme izvanrednog stanja u Turskoj on je preuzeo kontrolu nad važnim informativnim medijima u zemlji. Pored toga je najmanje 130 novinara završilo u zatvoru, dok je najmanje 140 medija zatvoreno, priopćili su Reporteri bez granica povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima.

Christian Mihr iz organizacije Reporteri bez granica izjavio je za Deutsche Welle (DW) kako je represija u Turskoj toliko uzela maha da ima potresne dimenzije. On je dodao da je Turska na "putu ka diktaturi".

Frankfurter Allgemeine Zeitung tim povodom ilustrira sudbinu Kadrija Gürsela, jednog od najpoznatijih novinara Turske, specijaliziranog već desetljećima za vanjskopolitička pitanja. Gürsel je do 2015. bio kolumnist u listu "Milliyet", da bi nakon toga postao kolumnist lista "Cumhuriyet". Na jednoj konferenciji u Antaliji, on je izjavio kako je "vlada zatvorila sve kanale koji bi mogli dovesti do demokratizacije". Dva dana nakon te konferencije je uhićen. Službeni razlozi za njegovo zatvaranje, ali i suđenja drugim novinarima iz istog lista su proturječni i providni. Masovna uhićenja novinara u Turskoj su vidljiv instrument koji se koristi za gušenje medijskih sloboda, ali puno efektivniji i važniji instrument za kontrolu nad medijima je gospodarski pritisak. Većina medija u Turskoj su vlasništvo tvrtki koje se natječu za poslove financirane državnim novcem i koji zato moraju biti u dobrim odnosima s Erdoganom i njegovim aparatom. U ovom slučaju država ne mora pribjegavati uhićenjima novinara kako bi zaustavila kritično izvještavanje. Za nju to sada obavljaju novinari-šefovi, koje je na te funkcije postavila uprava vlasnika. „Oni zapošljavaju novinare koji znaju što i kako trebaju pisati, a prije svega što i o čemu ne trebaju pisati", ocjenjuje Frankfurter Allgemeine Zeitung.Mihr je uputio apel njemačkoj vladi da protiv represije prema novinarima zauzme jasan stav. "Nije dovoljno reći da se na situaciju u Turskoj gleda sa zabrinutošću, kako to uobičava reći vladin glasnogovornik Steffen Seibert. Vremena zabrinutosti su odavno prošla", naglasio je Mihr za DW.

Još jedno novo lice na crnoj listi...

...Reportera bez granica je i egipatski predsjednik Abdel Fattah al Sisi. Tu su i šef tajlandske hunte Prayut Chan-o cha kao i burundski predsjednik Pierre Nkurunziza. Po prvi put na "crnoj" listi Reportera bez granica se nalaze i saudijski kralj Salman i predsjednik Venezuele Nicolas Maduro, a tu su i pobunjenici Huti iz Jemena i teroristička organizacija Islamska država.

Progoniti, mučiti, ubijati

"Mnoga nova imena i organizacije na listi "neprijatelja slobode novinarstva" pokazuju da autokrati i ekstremisti svih vrsta i boja nikada ne mogu biti sigurni da jednoga dana neće biti kazneno gonjeni i da neće proći nekažnjeno zbog represalija i ugnjetavanja novinara", kaže predstavnik Reportera bez granica Michael Rediske.

Na popisu Reportera bez granica nalaze se i dugogodišnji "neprijatelji slobodnog novinarstva", poput predsjednika Eritreje Isaiasa Afeverkija, sudanskog predsjednika Omara al Bašira, kineskog predsjednika i šefa KP Xi Jinpinga i sjevernokorejskog diktatora Kima Jonga Una. I dalje je katastrofalna situacija s novinarima u Rusiji, Siriji, Singapuru i na Kubi. "Neki vladari desetljećima nekažnjeno proganjaju, muče pa čak i ubijaju novinare", zaključuje Rediske. On od Ujedinjenih naroda traži imenovanje specijalnog opunomoćenika za zaštitu novinara.

Piše: DW
03.11.2016. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno