« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
UPS!

Brexit se totalno zakomplicirao

Britanski parlament mora glasati o tome može li London pokrenuti postupak izlaska iz EU-a

Situacija se mijenja?
Situacija se mijenja? (Arhiva)
Više o

parlament

,

glasanje

,

Brexit

Britanski parlament mora glasati o tome može li London pokrenuti postupak izlaska iz EU-a, odlučio je u četvrtak visoki britanski sud.

To znači da vlada ne može sama pokrenuti proceduru prema članku 50 Lisabonskog ugovora, odnosno početi službene razgovore s Unijom.

Premijerka Theresa May ustraje u tome da zbog referenduma o Brexitu i ovlasti ministara zastupnici ne moraju glasati, no zagovornici taj argument drže neustavnim.

May je krajem listopada kazala da će se u parlamentu raspravljati o planovima vlade, ali je isključila mogućnost glasovanja o Brexitu.

Očekuje se vladina žalba na odluku suda.

Premijerka je rekla da će do kraja ožujka iduće godine aktivirati članak 50 i službeno izvijestiti Bruxelles o namjeri Britanije da napusti EU.

Temelj za to je referendum u lipnju na kojem je većina Britanaca, s 51,9 posto "za" i 48,1 posto "protiv", glasalo za Brexit.

Institucije EU-a i 27 zemalja članica rekle su da pregovori o uvjetima izlaska, koji bi trebali trajati dvije godine, ne mogu početi dok se ne aktivira članak 50.

Hilary Ben, oporbeni laburistički zastupnik koji će predsjedati novoformiranim odborom o Brexitu kazao je da je "nepojmljivo" da zastupnici ne glasaju o konačnom sporazumu o raskidu između Britanije i EU-a.

"Nepojmljivo je da parlament ne koristi svoju suverenost (...) da odluči što misli o sporazumu, složenom pregovaračkom procesu, kada naposljetku bude okončan", rekao je Benn krajem listopada.

Britanski parlament će "najvjerojatnije" morati ratificirati konačni sporazum s EU o razdruženju, odgovorio je tada odvjetnik britanske vlade.

03.11.2016. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno