« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
SMANJEN BROJ OBOLJELIH

Epidemija gripe u Hrvatskoj lagano popušta

Podatci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da se prošli tjedan smanjio broj novooboljelih osoba

Fotografija vijesti
Više o

gripa

,

zdravlje

,

Hrvatska

,

epidemija

Službeno je dosad od početka epidemije potkraj 2010. do danas registrirano gotovo 50.000 oboljelih, a od posljedica gripe umrlo je 25 ljudi, prenosi Hina. Uz virus H1N1 zadnjih se dana prvi put pojavio virus gripe tipa B koji, ističe dr. Borislav Aleraj iz HZJZ-a, ne bi trebao utjecati na ponovan porast broja zaraženih, ali bi mogao produljiti sezonu gripe, čemu pogoduje i hladno vrijeme.

I ravnatelj Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" prof. Antun Beus zamjećuje da se smanjio broj novopridošlih bolesnika u bolnicu iako ih se još znatan broj liječi u jedinici intenzivne njege. Među njima je i dvoje djece koja su osim od gripe oboljela od meningitisa te se uspješno oporavljaju, dok je u ponedjeljak od posljedica gripe umro sedmogodišnji dječak, koji je uz teški oblik gripe dobio i hripavac, protiv kojeg nije bio cijepljen. To je ujedno drugo umrlo dijete od gripe ove godine u toj klinici.

Među odraslima dvije su osobe trenutačno priključene na uređaj ECMO za izvantjelesnu oksigenaciju te su istodobno na dijalizi, a jedan je bolesnik na respiratoru.

03.03.2011. 15:40:00
Novi komentar
nužno
nužno